Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costul de producţie al berii a crescut în ultimii doi ani

sticle bere, alcool

Costul materiilor prime necesare pentru producţia, ambalarea şi transportul berii a crescut cu 62% în ultimii doi ani, potrivit primului Indice al berii realizat de platforma socială de investiţii eToro.

Astfel, rata de creştere a preţurilor depăşeşte dramatic majorarea cu 17,3% a inflaţiei din România în aceeaşi perioadă, ceea ce indică faptul că este posibil să mai apară unele probleme de preţ pentru consumatorii de bere, deoarece producătorii caută modalităţi de compensare a costurilor.

"Indicele berii" (indice ponderat simplu) de la eToro se bazează pe preţurile curente la vedere ale unui coş de şase mărfuri necesare pentru producerea şi vânzarea berii - grâu, orz, orez, malţ, aluminiu (pentru cutii) şi combustibil (pentru transport şi agricultură). Începând cu 20 august 2020, indicele berii a crescut cu 62%, războiul din Ucraina jucând un rol semnificativ în ceeac ce priveşte costurile cu care se confruntă în prezent producătorii de bere.

"În România, creşterea preţului berii a fost mai mică decât creşterea generală a inflaţiei. Dar indicele nostru pentru bere ne spune că se prefigurează presiuni şi mai puternice asupra costurilor şi implicit asupra preţurilor. O sincronizare nefericită, având în vedere că a început campionatul intern de fotbal şi că în noiembrie începe şi Cupa Mondială 2022", a afirmat Bogdan Maioreanu, analist de piaţă la eToro.

În România, potrivit INS, creşterea preţurilor la bere a fost mai moderată decât inflaţia. În iulie 2021, preţul berii a crescut cu 2,54% faţă de iulie 2020 şi cu încă 8,02% în iulie 2022 faţă de aceeaşi lună din 2021, informează Agerpres.

"Combustibilul - necesar atât pentru cultivarea ingredientelor din bere, cât şi pentru transportul produsului - a înregistrat cea mai mare creştere de preţ dintre toate articolele luate în calcul pentru Indicele berii, costul său sărind cu 138%, în mare parte datorită războiului din Ucraina şi aprovizionării restrânse cu ţiţei provenit din Rusia", arată analiza.

Costurile orzului şi ale malţului au crescut, de asemenea, vertiginos, cu 104% şi, respectiv, 87% în aceeaşi perioadă, tot în mare parte datorită perturbărilor cauzate de război, Rusia şi Ucraina furnizând în jur de 30% din exporturile mondiale de orz.

Totodată, orezul este singurul produs de bază din Indicele berii al cărui preţ a scăzut în ultimii doi ani, scăzând cu 1% de la jumătatea lunii august 2020. Preţul stabil al culturii - care este folosită ca adjuvant în combinaţie cu malţul de orz pentru a deschide culoarea berii - este considerat a se datora faptului că oferta a depăşit cererea în fiecare an începând cu 2007, ceea ce a dus la stocuri mari.

eToro este o platformă de investiţii multi-active ce le permite tuturor să îşi dezvolte cunoştinţele şi să-şi crească veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori de succes. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care şi le doresc, de la acţiuni la mărfuri până la active cripto.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.