Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COVID-ul revine în forță în Italia - Noua variantă a pus autoritățile pe jar, chiar când se elimină izolarea obligatorie

premiumtimesng.com
covid-19

Noua variantă Eg.5 a devenit rapid a doua cea mai populară din lume și circulă și în Italia.

„În baza datelor de secvențiere depuse, în ultima săptămână de eșantionare consolidată, 10-16 iulie (date din 31 iulie)”', informează cel mai recent buletin săptămânal lansat de Institutul Superior de Sănătate ca parte a activității de monitorizare Covid-19, „'proporția de secvențiere atribuită variantei EG.5.1, descendentă a lui XBB.1.9.2, cu mutații suplimentare S:F456L și S:Q52H, în creștere în mai multe țări, este rezultată egală cu 8,8%”, notează ziarul Il Fatto Quotidiano, potrivit Rador.

Bolnavii nu vor mai fi izolați

Între timp, regula care prevede izolarea persoanelor contaminate cu Covid-19 va fi eliminată. Dispoziția care decretează încetarea izolării este gata și ar putea ajunge încă de luni pe masa Consiliul de Miniștri.

Însă virusul nu a dispărut și dă semne de viaţă în multe țări, motiv pentru care din toamnă, în Italia va începe din nou campania de vaccinare: nu va exista obligația de imunizare, însă vaccinul va fi disponibil pentru toată lumea, fiind recomandat cu tărie persoanelor în vârstă și subiecților fragili.

Noua variantă de COVID, denumită după o planetă

Echipa de experți internaționali care monitorizează variantele de Sars-Cov-2, dând un nume – destul de evocator – celor principale, a redenumit imediat noua variantă Eris, după planeta pitică descoperită în 2003, numită astfel în onoarea zeiței grecești antice a discordiei.

Atenția experților este focusată în special pe subvarianta Eg.5.1, în creștere în Regatul Unit, unde – potrivit Daily Mail – reprezintă circa 11,8% din cazurile de Covid-19, dar și în SUA, unde circulația virusului este în creștere.

„Se pare că vom vorbit destul de mult despre Eg.5.1, deoarece crește semnificativ în multe locuri. Pentru a facilita comunicarea, vom folosi porecla Eris pentru Eg.5.1”, a anunțat pe Twitter Ryan Gregory, profesor la Departamentul de Biologie al Universității din Guelph (Ontario), unul dintre cei mai activi oameni de știință în ceea ce priveşte variantele virusului, cel care a poreclit ''Kraken'' subvarianta Omicron Xbb.1.5, nume care derivă de la monstrul marin mitologic cu tentacule lungi.

„'Faptul că a fost redenumită Eris – precizează biologul vorbind despre Ex. 5.1 – nu înseamnă că ne așteptăm să provoace de una singură un val'' de Covid-19. Să spunem doar că Eris este o ''supravegheată specială''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.