Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă, ipoteză incendiară: 'Meleșcanu asistat de oameni cu interese din partea statului maghiar'

cozmin gusa

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă declarațiile făcute de consultantul politic Cozmin Gușă, la Realitatea TV, pe tema politicii externe a statului român și a modului în care ne raportăm în relațiile cu Ungaria.

realitatea.net:

"Ungaria, din punct de vedere economic, s-a transformat într-o feudă personală a lui Orban şi a apropiaţilor săi. Viktor Orban a rămas un lider asistat", a spus Cozmin Guşă, duminică seară, la Realitatea TV.
Consultantul politic a tras un semnal de alarmă în privinţa nepregătirii pe care o are statul român atunci când vine vorba despre  direcţia est-vest şi a atenţionat că în Ungaria avem de-a face cu un regim de putere unipersonal.
"Nefericirea este că noi nu suntem în stare, din păcate. Prin politicienii sau mandatarii statului care sunt puşi să facă treabă pe aceste două direcţii, est-vest, adică Moldova, parcă acolo se mai mişcă ceva, dar mai ales pe zona Ungaria sunt în cel mai bun caz nepregătiţi, în cel mai rău caz, cum este cazul lui Teodor Meleşcanu, asistat conştient sau inconştient de către oameni cu interese clare din partea statului maghiar. Nu vreau să mă apuc acuma să vorbesc în emisiune de ofiţeri dubli sau de ofiţeri ai serviciului de informaţii din Ungaria, am face o emisiune mult prea explozivă şi atunci uităm concluziile, dar acolo e un pericol. Mă mir cum de la nivelul instituţiilor mandatate de statul român să monitorizeze vecinătatea zero a fiecărui demnitar cu decizii importante, mai ales în politica externă, nu se acţionează şi ajungem la astfel de evenimente. Ungaria îşi face treaba într-un mod programat. Acolo este un regim de putere unipersonal. Ungaria, din punct de vedere economic, s-a transformat într-o feudă personală a lui Viktor Orban şi a apropiaţilor săi. Care apropiaţi, dacă mişcă în front, sunt îndepărtaţi şi înlocuiţi rapid de alţi oameni care ştiu să facă jocul economic în interesul acelui lider. Acel lider şi cei care-l asistă, pentru că Orban este un lider asistat încă din 1988, nu ne închipuim că a fost atât de talentat în calitatea lui de fotbalist de Divizie B şi de student mediocru sau submediocru la Facultatea de Drept şi a erupt înspre leadershipul politic. El a fost asistat şi cu ocazia celebrului discurs de când era tânăr şi a rămas asistat şi în continuare", a spus Cozmin Guşă. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Fiscul e cu ochii pe românii care comandă pe internet sau telefonic bunuri din ţările din afara Uniunii Europene. Inspectorii ANAF au observat că o parte dintre cei care vin să-şi ridice coletele din vamă declară sume suspect de mici pentru a beneficia de scutirile de taxe. Câteva mii de români au fost însă depistaţi, iar statul i-a pus să plătească 85.000 de euro.
O parte dintre cei care comandă produse pe internet sau telefonic din afara spaţiului european fentează statul la plata taxelor vamale şi a TVA.
În perioada august-decembrie 2017, Fiscul a recuperat taxe în valoare de 391 de mii de lei, echivalentul a 85 de mii de euro, din care 41% au fost calculate pentru colete venite din China.
În total sunt 6.309 colete, pe care inspectorii le-au depistat alertaţi de valorile foarte mici declarate.
De ce apelează unii cumpărători la aceste artificii? Pentru că scapă de plata TVA pentru bunuri cu o valoare mai mică de 10 euro. Dacă pachetul are o valoare sub 150 de euro, sunt scutiţi de taxe vamale. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În 2017, economia României a crescut  cu 7%, sfidând estimările analiştilor şi inclusiv prognozele superoptimiste  ale PSD / Dragnea, care mergeau pe o creştere de numai 5,1%.
Consumul a avut o creştere de peste 10%, iar industria, cea mai bună surpriză a anului 2017, a marcat un plus de 8%, cel mai bun rezultat din ultimii 10 ani.
În 2017, salariile în economie au crescut cu 16%, cel mai bun rezultat din 2008 încoace. Pentru cei care lucrează la stat, salariile au crescut cu peste 20%.
Numărul de angajări din economie a depăşit 4,8 milioane, cel mai bun rezultat din ultimii 15 ani.
Cu toate acestea, conform ultimelor analize realizate de GfK, compania de cercetare, încrederea românilor în economie şi aşteptările privind evoluţia veniturilor au scăzut drastic în România în ultimul trimestru al lui 2017, la minime similare cu cele din anii 2013-2014. „În ultimul trimestru din 2017, toţi indicatorii au înregistrat scăderi drastice în România. Aşteptările economice au atins minimul anual în decembrie 2017, ajungând la un nivel de -19,3 puncte. Este o scădere de aproape 37,6 puncte faţă de maximul anual din luna martie şi cea mai mică valoare din aprilie 2013. În acelaşi timp, aşteptările românilor privind veniturile au scăzut şi ele. Au atins nivelul de 6,8 puncte în decembrie 2017, cea mai mică valoare din septembrie 2014. Şi asta după ce în luna martie crescuseră la un maxim de 33,7 puncte. Înclinaţia către cumpărare a atins în decembrie 2017 un minim anual de -0,2 puncte, în scădere cu 16,6 puncte faţă de maximul din martie 2017.“
Toate aceste date contrastează puternic cu ce se întâmplă în Europa, unde încrederea europenilor este la un maxim de 10 ani, după ce economia Uniunii Europene a crescut cu peste 2%, iar Germania şi Franţa, cele mai puternice economii, înregistrează creşteri record.
Deci încrederea europenilor în economie creşte, în timp ce încrederea românilor în propria economie, care are rata cea mai mare de creştere din Europa, scade. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

În Franţa, Frontul Naţional se pregăteşte să-şi schimbe numele cu ocazia congresului anunţat pe 10 şi 11 martie la Lille. Întemeietorul formaţiunii de extremă dreapta, Jean-Marie Le Pen se declară revoltat în faţa acestui demers pe care îl consideră o “trădare”. În Franţa şi alte partide şi-au schimbat titulatura sau intenţionează să o facă, printre ele Partidul Socialist.
"Rezistenţa naţională". "Alternativa naţională". "Uniunea naţională". "Noul Front". Iată doar patru nume care circulă şi care ar putea deveni noua formulă de identificare a formaţiunii condusa de Marine Le Pen. Ea face toate eforturile posibile pentru a se detaşa de moştenirea ideologică a tatalui, Jean-Marie Le Pen, întemeietorul extremei drepte franceze, cu 40 de ani în urma.
Marine Le Pen mai refuză şi apelativul de extremă dreapta pentru un partid care este în prezent în pierdere de viteză, dar păstrează o pondere importantă în sînul electoratului.
Si socialiştii francezi, aproape invizibili în spaţiul politic de la victoria lui Macron la prezidenţiale, reflectează la schimbarea numelui, pentru a putea reveni cu mai multa energie în jocul politic. “Naming”, cuvînt de origine anglo-saxona, se numeşte ştiinţa de a găsi un nume potrivit pentru o firmă, un partid, o asociaţie. O specialistă în “naming”, Corinne Bessis, declară în le Figaro că schimbarea de nume este totuşi un risc pentru un partid, mai ales dacă el reprezintă un fel de “marcă” recunoscută. Partidul Comunist Francez, de exemplu, nici nu se gîndeşte să renunţe le sintagma ideologică identitară “comunism”. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.