Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Guşă: Noua ordine mondială după 9/11 şi impactul regional

cozmin gusa

Evenimentele din 9/11 au schimbat în mod dramatic ordinea mondială, în special prin politica războiului preventiv implementată de către Statele Unite din poziţia sa hegemonică, ce a determinat celelalte state să-şi reorienteze alianţele strategice. După 16 ani, de la startul acestei transformări trebuie să ne întrebăm cât de capabili au fost şi sunt politicienii români în a răspunde acestei schimbări, susţine într-o analiză, Cosmin Guşă.

„Celebra scrisoare deschisă a lui Putin către Bush din ziua următoare, în care-l apela pe preşedintele SUA cu ”frate George”, nu m-a clarificat mai mult despre eveniment, dar mi-a sugerat clar că ceea ce avea sa urmeze în politica mondială nu mai putea fi citit în cheia clasică, nimic nu mai avea să mai fie predictibil în relaţiile internaţionale pentru politicieni, ci doar pentru un grup foarte restrâns de iniţiaţi. Şi asa a fost…”, afirmă în deschiderea editorialului publicat de Tracknews, Cosmin Guşă.
Strategia de securitate a războiului preventiv implementată de către Statele Unite în răspuns la evenimentele din 11 Septembrie, prin care acestea urmau să „decidă discreţionar arhitectura de putere în zonele de interes geopolitic” a avut efectul de a transforma ordinea internaţională unipolară din anii 90 într-una caracterizată mai degrabă de „o bipolaritate de tip euroatlantism versus eurasiatism”, subliniază în analiza sa, Cosmin Guşă.

Statele Unite se află „în regresie de putere azi, augmentată şi de mega-războiul intern generat de alegerea lui Donald Trump, rămân în orice caz hegemonul dominant, lider al complexului militaro-economic , complex despre care azi au înţeles mai mulţi că dirijează deciziile majore în politica mondială”, susţine fostul consilier politic.

Rusia „joacă cu precizie cartea bilateralismului, oferindu-se ca partener în proiecte de dominanţă geopolitică cu complementaritate economico-militară, spre exemplu cu China pentru strategia eurasiatica, respectiv cu Germania pentru strategia ”Marii Europe”, plus multe alte parteneriate secundare în zone mai îndepărtate de noi”. , susţine analistul.

Germania, în opinia lui Guşă, „joacă în mod clar cartea ”hegemonului european” şi după alegerile interne din această lună, va rescrie proiectul UE într-un fel net favorabil economiei germane, cu concesii minimale oferite din start doar partenerului francez; himera armatei europene este doar un pretext de dezbatere publică ce are rolul să uşureze reinventarea armatelor naţionale în spaţiul european, cu prioritatea achiziţionării de tehnologie şi armament europene, care este de fapt esenţa înţelegerii actuale franco-germane”.

Franţa va arăta un reviriment în geopolitica mondială, şi „dacă regimul Macron va juca ofensiv cartea dublării ofertei americane de tehnologie militară şi armament, rolul Franţei la masa marilor decidenţi va creşte simţitor în următoarea perioadă”.

China, asemenea regimului putinist din Rusia, şi-a profilat la rândul ei un regim dictatorial capabil să ofere o stabilitate internă, garant al prosperităţii economice. În ceea ce priveşte strategia geopolitică a Chinei, Cosmin Guşă argumentează că aceasta are la bază o „ofensivă (inclusiv la nivel european) a exporturilor de produse vândute direct de către companiile chineze, dublată de investiţii majore industriale şi de infrastructură pe ”teritoriile ce importă chinezeşte”

În ceea ce priveşte planul nostru regional, merită analizat, în perspectiva relevanţei regiunii pe harta interacţiunilor politice majore; lipsa unui factor coagulant de tip mercantil sau tradiţional care să anime mai puternic cele 12 ţări UE participante (cu Polonia şi România actorii geopolitici dominanţi), este motivul pentru care deocamdată nu avem niciun proiect desenat, nici paşi iniţiali de parcurs pentru o înţelegere agreată”, mai susţine fostul consilier politic.

Citeşte şi: LOVITURĂ: Maiorul SRI acuzat de TRAFIC de droguri rămâne în AREST .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.