Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Credite internaționale ascunse aruncă Mozambicul într-o gravă criză financiară - Banca de stat rusă VTB dă în judecată Maputo

Operation World
Mozambic

Banca de stat rusă VTB a dat în judecată Mozambicul pentru a recupera un împrumut de 535 milioane de dolari contractat în cadrul scandalului aşa-zis al datoriei ascunse, care a aruncat ţara în criză, potrivit unor surse concordante citate marţi de France Presse preluata de agerpres.

Trei companii publice mozambicane - ProIndicus, Ematum şi Mam - au contractat împrumuturi de 2 miliarde de dolari între 2013 şi 2014 de la Credit Suisse şi VTB pentru finanţarea unor proiecte de supraveghere maritimă, pescuit şi şantiere navale.

Aceste împrumuturi au fost ascunse în mod deliberat Parlamentului mozambican şi partenerilor financiari ai Maputo.

Descoperirea lor în 2016 a condus la suspendarea ajutorului internaţional, aruncând această ţară săracă din Africa australă într-o criză financiară gravă.

"Negocierea restructurării datoriei rămâne prioritatea noastră, dar de trei ani negociem fără rezultate şi avem în vedere alte mijloace de recuperare" a fondurilor, a anunţat banca publică rusă VTB într-un comunicat.

Prin urmare, VTB a depus o plângere în Regatul Unit, la Înalta Curte din Londra.

Biroul procurorului general al Mozambicului a confirmat marţi că o "procedură a fost angajată împotriva Mozambicului în chestiunea datoriei lui Mam".

Scandalul datoriei ascunse este sursa mai multor proceduri judiciare lansate în Statele Unite, Elveţia, Marea Britanie şi Mozambic, care au dus la arestarea a peste 20 de persoane, inclusiv a fostului ministru mozambican al finanţelor Manuel Chang.

"Poporul mozambican nu ar trebui să plătească niciun ban din (această) datorie", a reacţionat ONG-ul britanic Jubilee Debt Campaign, care denunţă sărăcia cauzată de "datorii nedrepte".

Împrumutul în cauză a fost contractat "cu încălcarea clară a legii mozambicane, iar cei implicaţi, creditorii, întreprinderile şi clasa politică ar trebui făcuţi responsabili pentru rolul pe care l-au jucat în acest acord", a estimat ONG-ul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.