Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crește polul de putere oriental: Iranul se alături Rusiei, Chinei, Indiei și Pakistanului în Organizația de Cooperare de la Shanghai

Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai

Găzduit de India, summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) a început marți dimineață pentru a deschide calea pentru includerea Iranului și pentru a deschide o oportunitate pentru aderarea Belarusului, notează agenția iraniană Mehr News.

Țările participante au discutat probleme cheie, inclusiv securitatea regională, conectivitatea economică și comerțul.

La summitul virtual se alătură președintele chinez Xi Jinping, președintele rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Shehbaz Sharif și alți lideri ai țărilor membre, inclusiv președintele iranian Ebrahim Raeisi.

În timpul întâlnirii, Modi și-a exprimat fericirea cu privire la aderarea Iranului la OCS. "Sunt fericit că Iranul se va alătura familiei OCS ca nou membru", a declarat el.

Apartenența Iranului la Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) va contribui la implementarea proiectelor regionale de infrastructură, cum ar fi coridorul de transport Chabahar, a declarat Modi.

La rândul său, președintele chinez a declarat că membrii OCS vor saluta Iranul ca membru oficial în cadrul summitului de astăzi și a transmis felicitări Teheranului.

Mesajul lui Putin

În discursul său, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia sprijină aderarea rapidă a Belarusului la OCS, deoarece este cel mai apropiat aliat strategic al Federației Ruse. De asemenea, el a salutat intrarea Iranului în Organizația de Cooperare de la Shanghai.

"Republica Islamică Iran va participa acum la organizația noastră într-un format cu drepturi depline. Aș dori să adresez cu această ocazie felicitări președintelui Iranului, domnul Ebrahim Raeisi, și salutări sincere acestuia", a declarat liderul rus.

"În mai puțin de doi ani, partenerii noștri iranieni au finalizat toate procedurile necesare, iar acum sarcina noastră comună este de a-i ajuta pe colegii noștri să se alăture în mod productiv activităților cu multiple fațete care au loc în cadrul OCS", a adăugat Putin.

De asemenea, premierul pakistanez a adresat felicitări Iranului pentru aderarea sa la Organizație. Shehbbaz Sherif a făcut, de asemenea, apel la utilizarea potențialului țărilor membre ale OCS.

Parcursul Iranului spre statutul de membru cu drepturi depline

Iranul a devenit membru cu drepturi depline al Organizației de Cooperare de la Shanghai, potrivit declarației de la New Delhi a Consiliului șefilor de stat din cadrul OCS, publicată marți.

"Statele membre au subliniat semnificația istorică a admiterii Iranului în cadrul OCS ca stat membru cu drepturi depline", se arată în declarație.

În cursul zilei de marți, drapelul Republicii Islamice Iran a fost arborat la sediul OCS.

Iranul a semnat un memorandum de angajament în vederea obținerii statutului de stat membru al OCS la precedentul summit al OCS de la Samarkand, în septembrie 2022.

SCO este o organizație politică, economică și de securitate transcontinentală cu opt membri.

Organizația a fost înființată de China, Rusia, Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan la un summit desfășurat la Shanghai în 2001.

Iranul și-a depus cererea inițială de aderare la alianță în urmă cu 15 ani. În cadrul unei sesiuni desfășurate în capitala tadjică Dușanbe în septembrie 2021, candidatura Iranului a fost acceptată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.