Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creşterea economică spectaculoasă din SUA ascunde motive de îngrijorare

Coface--Romania-va-inregistra-o-crestere-economica-de-1-1-5--in-2012

Ziarul Financiar:

Economia SUA, cea mai mare din lume şi unul din motoarele principale ale comerţului mondial, a crescut spectaculos în trimestrul trei, dar unii analişti nu găsesc în această perfor­manţă prea multe motive de bucurie.

La începutul anului vânzările record de maşini erau date drept dovadă a rezistenţei revenirii economiei ame­ricane. Însă luna trecută Ford a anunţat planuri pentru reducerea producţiei în SUA din cauza slăbirii cererii pentru autovehicule uşoare. Compania a avertizat încă din iunie că piaţa a atins vârful şi se va retrage.

De la Wall Street Journal vine vestea că marile companii de transport cu camionul şi-au petrecut cea de-a doua jumătate de an reducându-şi flotele pentru a se adapta la slăbirea cererii şi la preţurile mici, împinse în jos de supracapacitate. Swift Transpor­tation, Werner Enterprises şi Covenant Transportation Group, unii dintre cei mai mari jucători de pe piaţa trans­portului rutier de mărfuri, au raportat că au retras din serviciu începând cu al doilea trimestru sute de camioane. Livrările de mărfuri cu camionul sau pe calea ferată au înregistrat în septembrie a 19-a lună consecutivă de scădere, po­trivit datelor Cass Information Systems.

Văzută prin prisma încetinirii cererii, creşterea puternică a economiei americane nu-i bucură pe analişti. Între iulie şi septembrie, PIB-ul a avansat cu 2,9% în raport cu perioada similară a anului trecut, cel mai rapid ritm din ultimii doi ani. Pe unii această creştere îi îngrijorează: Rezerva Fede­rală ame­ricană ar putea fi tentată să majoreze dobânzile şi ar face-o prea devreme, scrie CBS News.

Cheltuielile populaţiei sunt princi­pa­lul motor de creştere al ecomomiei SUA, iar acestea au încetinit la 2,1% în al treilea trimestru, de la 4,3% în tri­mes­trul anterior. Economiştii se aşteptau la un avans de peste 2,6%. Saltul brusc al economiei reflectă şi o creştere neaştep­tată a exporturilor agricole – este vorba mai ales de exporturi de soia – şi acumu­larea de stocuri. Adesea aceşti stimuli au doar efect temporar, mai ales când consumatorii abordează cu precauţie sezonul achiziţiilor de sărbători.

„Creşterea puternică a exporturilor din trimestrul trecut nu se va repeta, probabil, şi merită notat faptul că în sectorul privat cererea a rămas slabă“, explică analiştii de la Deutsche Bank. „Din aceste motive, creşterile econo­mice viitoare vor fi modeste.“

Consumul dezamăgitor este doar una dintre veştile descurajatoare care vin de la economia americană. Investiţiile rezidenţiale au picat cu 6,2%, iar investiţiile în echipamente s-au redus cu 2,7%. Vânzările finale către gospodării, un indicator care arată cât de „sănătoasă” este creşterea PIB-ului, au încetinit la 1,4% de la 2,4% în al doilea trimestru.

Paul Ashworth, economist şef la Capital Economics, notează că „se poate spune că acestea sunt veşti dezamăgitoare despre economie”. David Rosenberg, analist la Gluskin Sheff, spune că fără efectele temporare ale stocurilor şi exporturilor, creşterea PIB din al treilea trimestru ar fi de doar 1,4%, acelaşi ritm ca în trimestrul doi.

Evenimentul Zilei:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă, 29 octombrie, că va prezenta Parlamentului propunerea de reintroducere a pedepsei cu moartea, după tentativa de puci din 15 iulie.

Mai mult, potrivit AFP, el a subliniat că Occidentul şi criticile sale „nu contează”. „Guvernul nostru va prezenta (proiectul de reintroducere a pedepsei cu moartea – n.r.) în Parlament. Şi sunt convins că Parlamentul îl va aproba, iar când va ajunge în faţa mea, eu îl voi ratifica”, a spus Erdogan, într-un discurs la Ankara.

Acest anunț marchează o cotitură în istoria relațiilor cu Uniunea Europeană și anunță, de fapt, aruncarea în aer a negocierilor de aderare. Oricum accederea Turciei în UE era deja blocată prin multiple luări de poziție și gesturi ale unor state europene, cu precădere Franța, Austria, chiar Germania. Susținerea majoritară a populației pentru integrarea europeană a Turciei exista doar în trei țări, Suedia, Polonia și România. Dar gestul reintroducerii pedepsei cu moartea este linia roșie care încheie orice discuție, odată ce acest pas este o condiție esențială pentru orice negociere.

Până la această oră, abordarea Turciei era făcută de către statele europene din unghiul unui partener dificil. Complicat. Dar partener cu care erau deschise negocierile de aderare. Și evenimentul cu puciul din 15 iulie a fost unul definitor, respectiv a determinat susținerea evidentă a puterii legitim alese. Însă acțiunile de după au intrat într-o altă logică, sancționată de organizațiile de apărare a drepturilor omului, de organizațiile profesionale europene omoloage – ale ziariștilor, avocaților, judecătorilor, profesorilor.

Relațiile interstatale rămân aceleași, stabile, pentru că, de principiu, nu se întâmplă modificări majore astfel. Deci Turcia rămâne un partener al UE, există un acord de stopare a valurilor de migranți, însă partea a doua, liberalizarea vizelor, a devenit imposibilă astăzi, de fapt la data la care pedeapsa cu moartea va fi aprobată. În egală măsură, chiar dacă dimensiunea strategică, de apărare și Securitate, cea comercială este de prim plan, în subsidiar, nici un stat european nu poate să ignore evoluțiile din Turcia de după puci.

E adevărat că susținerea Președintelui Erdogan în societatea turcă e reală, așa cum reală a fost și opoziția generală față de puci. Însă nu la fel de legitime sunt acțiunile ulterioare, de concediere în masă a unor categorii profesionale și de epurare a aparținătorilor unei grupări cu convingeri speciale, absolvenți de școli guleniste. Aici, dificultatea de înțelegere e majoră, cum e dificil de înțeles cum poate asociația respectivă fi grupare teroristă. În Europa, libertatea întrunirilor și asocierilor e clară, apărată de norme și de lege, la fel și cea de credință sau funcționarea grupurilor de interese. Scoaterea în afara legii a unei grupări care a încercat o lovitură de stat, dacă e cazul, e de asemenea normală, legală, dar nu epurarea completă a unei societăți de toți absolvenții unor anumite școli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.