Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Diaconescu, despre posibilitatea ca România să dea armament Ucrainei: Situația este foarte complicată. Discreția ajută

PMP
Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, a vorbit despre sprijinul României pentru Ucraina și a explicat că discreția ajută în astfel de situații. „Situația este foarte complicată”, a punctat el, vineri, pe B1 TV.

Întrebat dacă ne ajută discreția în astfel de situații sau dacă mai mult ne creează probleme, Cristian Diaconescu a afirmat: „Ca un răspuns public, pot să vă spun că, da, ajută. Știu că o să mă fac mai puțin simpatic în ceea ce privește informarea publică, dar situația este foarte complicată. În primul rând, avem o problemă de reglementare în România. Este nevoie a se modifica o ordonanță din 1998 pentru a intra în discuție o livrare de armament în orice fel de direcție sub formă de donație”.

„În al doilea rând, da, suntem aici la frontieră, Federația Rusă pândește aceste tip de procedură, a anunțat pe tot felul de canale faptul că ar intenționa să retalieze – sigur, sunt elemente de presiune, nu sunt date concrete din această perspectivă, dar, în orice caz, pot să vă spun că decizia în Alianța Nord-Atlantică este una categorică în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei cu armament. Prin armamentul primit din statele membre NATO și prin reziliența sa, practic, Ucraina a reușit să se opună invaziei rușilor.

În al treila rând, majoritatea statelor NATO, pe baze naționale, nu au fost foarte disponibile în a oferi datele necesare, și aș lua exemplul Franței din acest punct de vedere, deci din această perspectivă ajutorul pentru Ucraina este unul complex, include, evident, dimensiunea, componenta militară, dar probabil că, repet, după ce cadrul juridic va fi reglementat, din punct de vedere strategic vor fi o serie de elemente de sprijin care vor rămâne discrete”, a continuat oficialul.

Întrebat de ce pare România să fie mai discretă decât Polonia, având în vedere diferența de abordare dintre Varșovia și București în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, fostul șef al diplomației române a adăugat: „Sigur, angajamentul este o decizie strategică și politică în egală măsură, deci cei care fac acest angajament în mod categoric din România sunt decidenții, care au în vedere întregul tablou. În al doilea rând, da, Polonia, într-adevăr, a lansat o serie de mesaje cât se poate de categorice și directe în ceea ce privește sprijinul Ucrainei, la un moment dat unul din aceste mesaje depășind însă anumite limite – vorbind de o cooperare cu americanii, iar americanii au negat-o. Nici pe acest palier nu e bine să fii neatent”.

„Astfel de teme vom avea. Sunt noi pentru politicieni, nu numai de la noi, și va trebui să avem o clasă… mă rog, partide politice, politicieni foarte responsabili și profesioniști în a gestiona un astfel de subiect, pentru că aici discutăm de securitatea națională și regională și e nevoie de foarte mult profesionalism, inclusiv în ceea ce privește comunicarea, fără îndoială”, a mai spus Cristian Diaconescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.