Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Rizea poate fi extrădat - Instanţa a respins suspendarea decretului de retragere a cetăţeniei moldovene

Rizea

Instanţa a respins cererea fostului deputat Cristian Rizea de suspendare a executării decretului preşedintelui Igor Dodon de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova. Decizia poate fi contestată la instanţa superioară.

Ministerul Justiției din România a formulat, miercuri, cererea de extrădare din Republica Moldova a fostului parlamentar Cristian Rizea, în vederea executării unei pedepse de 4 ani și opt luni de închisoare. Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat în România pentru fapte de corupție, a fost reținut marți după-amiaza, la Chișinău, la puțin timp după ce președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetățenia, scrie jurnal.md. Rizea ar putea ajunge în România în această noapte.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, se află la Chişinău, în Republica Moldova, unde s-a stabilit împreună cu familia sa, unde se știa că ar fi protejat de serviciile secrete ruse și protejat de Igor Dodon.

Anterior retragerii cetățeniei lui Rizea, președintele Igor Dodon a negat faptul că i-ar fi acordat protecție fostului deputat PSD, potrivit presei din Republica Moldova Potrivit lui, acesta a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017 motivând că ar avea rude în autonomia găgăuză. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obţinuse paşaportul moldovenesc. Dodon a sugerat că politicianul român a obţinut cetăţenia în urma unei înţelegeri cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, scrie jurnal.md.

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Motivarea instanţei şi minuta:

În rezultat instanţa reţine că conform art. 207 alin. (2) lit.f) din Codul Admhiistrativ, acţiunea în contencios ahministrativ se declară inadmisibilă în scecial când nu sint intrunite condiţiile prevăzute la art.208.

Totodată conform art. 208 alin. (1) Cod Administrativ, in cazurile prevăzute de lege. pînă la inaintarea acţiunii în contencios administrativ, se va resepecta procedura prealabilă.

Astfel instanţa conchide că respectarea procedurii de soluţionare prealabilă a litigiului pe cale extrajudiciară, constituie în sine o condiţie specială obligatorie de valorificare a dreptului la acţiune în justiţie, care necesită a fi întrunit doar în anumite cazuri în funcţie de natura litigiului.

În acelaşi context, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a menţionat că accesul la justiţie poate fi limitat, în special prin instituirea condiţiilor de admisibilitate, domeniu în care statul se bucură de o anumită marjă de apreciere. Aceste limitări trebuie să urmărească un scop legitim, asigurându-se o proporţionalitate intre interesul persoanei şi scopul legitim urmărit (Guerin contra Franţei, 29 iulie 1998, § 37). Totuşi, limitările nu trebuie să reducă la zero esenţa acestui drept. Regulile de procedură au scopul de a asigura o bună administrare a justiţiei şi, în special, a asigura securitatea raporturilor juridice, iar cei implicaţi în proceduri trebuie să se aştepte ca aceste reguli să fie aplicate (Miragall Escolano ş.a. contra Spaniei, 25 ianuarie 2000, § 33).

Concomitent, instanţa remarcă că prin instituirea procedurii prealabile de soluţionare a litigiilor nu s-a urmărit restrângerea accesului liber la justiţie, de care, în mod evident, cel interesat beneficiază în condiţiile legii, ci exclusiv instaurarea unui climat de ordine juridică, indispensabil, în vederea exercitării dreptului constituţional statuat de art. 20 din Constituţia Republicii Moldova, prevenindu-se, astfel, abuzurile şi asigurându-se protecţia drepturilor şi intereselor legitime ale celorlalte părţi.

În conformitate cu prevederile art. art. 172, 214-215, 230 Cod Administrativ, instanţa de judecată, dispune:

Cererea avocatului Stratan Corina în interesele reclamantului Cristian Mihai privind suspendarea executării decretului Preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon nr. 165 din 02 noiembrie 2020 publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova la data de 03 noiembrie 2020 cu privire la retragerea cetăţeniei Republicii Moldova, se respinge.

Încheierea cu drept de recurs la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile de la notificare, prin intermediul Judecătoriei Chişinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.