Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristiana Anghel, criticată pentru inițiativa de a incrimina insulta și calomnia

phpthumb_generated_thumbnail

Active Watch își arată îngrijorarea față de inițiativa senatoarei Cristiana Anghel de a reincrimina insulta și calomnia în Codul Penal.

„Am luat act cu îngrijorare și nedumerire de noua inițiativă legislativă de incriminare a insultei și calomniei ce poartă semnătura senatoarei Cristiana Anghel. Nu este prima inițiativă de acest gen, mediul politic depunând eforturi constante și susținute de a reincrimina insulta și calomnia după dezincriminarea lor în anul 2006. Dezincriminarea insultei și calomniei a adus statului român felicitări din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE), care considera România „una dintre țările cele mai progresiste în acest sens”, și a condus la creșterea rating-ului de țară în clasamente internaționale relevante, cum ar fi cel al Reporteri fără Frontiere”, se spune într-o poziție publicată pe site-ul propriu.

Și Inițiativa România își arată nemulțumirea, considerând că prevederile actuale din Codul Civil sunt suficiente pentru a proteja demnitatea personală:

„În fapt, demersul senatoarei Anghel este o încercare de restrângere a libertății presei și de intimidare a jurnaliștilor. Legislația în vigoare, prin noul Cod civil, oferă instrumentele moderne, necesare și suficiente, de protecție a demnității umane în fața insultei și calomniei. Practica recentă a instanțelor arată că instrumentele civile au deja efecte concrete în cazurile de insultă și calomnie (despăgubiri financiare semnificative) și disuasive”, spune un comunicat primit de PoliticScan.

Cristiana Anghel a depus proiectul la începutul lunii septembrie și se afla astăzi pe ordinea de zi a Comisiei Juridice.

Statutul legal al insultei și calomniei a făcut obiectul unui conflict între Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție. În 2006 insulta și calomnia au fost dezincriminate sub noul vechiul Cod Penal. În 2007 CCR a decis că dezincriminarea nu respectă Constituția și a re-instituit respectivele articole. Parlamentul nu a venit cu o lege care să transpună în practică hotărârea CCR, ceea ce a dus la o stare de confuzie între instantele de judecată. Pentru a ieși din această stare de confuzie ICCJ a decis în 2010 că decizia ICCJ este neconstituțională. La rândul său, CCR a declarat ca fiind neconstituțională decizia CCR în 2013. Cităm din Hotărârea Curții:

„S-a apreciat că prin abrogarea celor 3 texte de lege din Codul penal a fost încălcat şi principiul egalităţii în drepturi prevăzut în art. 16 din Constituţie, contravenindu-se totodată şi interdicţiei de lezare a demnităţii, onoarei, vieţii particulare şi a dreptului la propria imagine ca urmare a exercitării libertăţii de exprimare, astfel cum această libertate este limitată prin prevederile art. 30 alin. (6) şi (8) din Constituţia României, republicată.” (Sursa: Juridice.ro).

Noul Cod Penal intrat în vigoare în 2014 nu mai conține prevederi de incriminare a insultei și calomniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.