Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristoiu acuză o intervenție din UE pentru a-l stopa pe Băsescu: Ar deveni președintele de facto al PE

basescu traian

În opinia jurnalistului Ion Cristoiu, accederea lui Traian Băsescu în Parlamentul European ar da mari dureri de cap chiar Uniunii Europene, de aceea nu exclude o intervenţie dinspre UE care să stopeze ascensiunea fostului președinte al României.

Mediafax:

Despre cazul Băsescu-CNSAS, Ion Cristoiu nu a exclus (în cadrul emisiunii “Gândurile lui Cristoiu", n.r.) o intervenţie dinspre UE care să stopeze ascensiunea fostului şef al statului care ameninţă să devină preşedintele de facto al Parlamentului European. De asemenea, jurnalistul profeţeşte retragerea lui Băsescu după scrutinul din 26 mai şi o fuziune PMP-PNL. “Dacă câştigă, îşi cedează locul şi, după părerea mea se speră, şi cred că aşa va fi, se face o convenţie, Traian Băsescu se retrage”, a afirmat jurnalistul:
(...) După părerea mea, a fost o hotărâre luată la Cotroceni în care au venit nişte şmecheri şi au zis ”domnule preşedinte avem o problemă cu PMP-ul, să vedeţi că acolo şi creşte după preluarea de către Traian Băsescu în sondaje şi PMP-ul dacă trece pragul electoral la europarlamentare, are 5%, ia de la PNL, deci dacă nu trece, locurile se redistribuie, da? Bănuiesc că PNL-ul şi atunci probabil că au zis hai să facem această chestiune, hai să facem noi un aranjament, dar după părerea mea nu le-a ieşit, că, surprinzător, n-a ieşit scandal, aţi observat şi dumneavoastră, adică m-a aşteptam ca ONG-uri ori partide politice să-i ceară lui Traian Băsescu să nu mai candideze.
Monica Mihai: Dar, în acest caz, CNSAS a luat locul DNA-ului?
Ion Cristoiu: Da. A luat locul DNA-ului şi vă mai atrag atenţia, după părerea mea, pentru că marea întrebare este, după ce ne-am dat seama că nu s-a întâmplat nimic şi trebuia să se întâmple, de fapt, care, ce s-a urmărit. După părerea mea s-a urmărit asta, s-a urmărit ceva care, încă nu pot să-mi dau seama dacă s-a rezolvat, şi anume după europarlamentare, ca PMP-ul să fuzioneze cu PNL-ul. Eu cred că asta e principalul de fapt.
(...) În momentul în care PMP-ul este preluat şi învinge în aceste alegeri, este foarte greu să uneşti PMP-ul, să-l fuzionezi, să dispară în PNL, cu Băsescu înăuntru. Deci există şi această posibilitate, s-o notaţi...
Dar nu poate să fuzioneze, cum să fuzioneze, iertaţi-mă, gândiţi-vă că eu conduc o gazetă de perete acum, cam aşa ceva e PMP-ul pentru Traian Băsescu şi deodată gazeta aia de perete trebuie să fuzioneze cu un ziar şi n-are cum cu mine că să fuzioneze el trebuie să fie sub comanda...
(...) îl vedeţi pe Traian Băsescu subordonat lui Blaga? Şi a treia ipoteză pe care trebuie să o luăm în calcul, eu cred că aici a fost şi o intervenţie dinspre Uniunea Europeană pentru că un Traian Băsescu europarlamentar ar da mari dureri de cap chiar Uniunii Europene. Ia, imaginaţi-vă pe Traian Băsescu, până mai ieri era preşedinte era cu ei, da...
(...) Nu, şi dintr-o dată intră în Parlamentul European, păi el devine preşedintele de facto al Parlamentului, sunteţi de acord?(Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Profilul psihocultural al românilor este similar în Transilvania, Moldova şi Muntenia, dar ce se întâmplă dacă analizăm fiecare judeţ? Acesta este subiectul unei noi cercetări multidisciplinare demarate de autorul Psihologiei poporului român, Daniel David. Un studiu similar din SUA arată că cei mai bogaţi şi sănătoşi americani din zone precum Silicon Valley sau Hollywood au două trăsături psihologice care-i diferenţiază de ceilalţi concetăţeni.
Profilul psihologic al românilor poate fi descris, pe scurt, astfel: nivel crescut de neîncredere în oamenii din afara grupului (familie şi cunoştinţe), cinism şi scepticism – dacă vorbim despre trăsături care trebuie îmbunătăţite –, respectiv potenţial intelectual şi creativ foarte bun, competitivitate crescută, interes mare pentru muncă şi familie – dacă vorbim despre „plusuri”.
Indiferent că vorbim despre românii din Transilvania, Moldova sau Ţara Românească, acest profil rămâne, în mare măsură, neschimbat, susţine Daniel David, autorul „Psihologiei poporului român”.
De ce există, totuşi, diferenţe atât de mari de dezvoltare între diferite părţi ale României, care este pe primele locuri în UE în ceea ce priveşte inegalităţile şi polarizarea socială? De ce se spune că în anumite localităţi din ţară se trăieşte „ca în Vest”, în timp ce, despre altele se spune că ar fi „în evul mediu”? Există vreo legătură între trăsăturile psihoculturale ale românilor din diferite zone ale ţării şi dezvoltarea lor economică, socială şi politică?
Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, Daniel David, autorul monografiei „Psihologia românilor”, a început, împreuna cu o echipă multidisciplinară,  un nou studiu, în cadrul căruia se vor determina trăsăturile psihoculturale până cel puţin la nivel de judeţ şi în ce măsură există o corelaţie între bunăstarea locuitorilor şi aceste trăsături.(Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Vineri, Mugur Iusărescu, guvernatorul BNR, a anunţat că noua prognoză de inflaţie pe 2019 este de 4,2%, în creştere de la 3%, adică un plus de 40% (enorm!).
Nimeni nu a tresărit, iar pieţele financiare nici nu s-au clintit. Toată lumea raportează că economia României a crescut cu 5% în T1 2019, iar marii retaileri, majoritatea multinaţionale, apasă şi mai mult pedala pe acceleraţie, punând la bătaie încă 300 de milioane de euro, dacă nu chiar mai mult, pe noi deschideri de magazine pentru a captura cât mai mult din creşterea consumului, venită din continuarea majorărilor salariale.
În martie, salariul mediu a trecut de 3.000 de lei, ajungând la 3.070 de lei, plus 14% faţă  de 2018.
În IT, creşterea salarială a fost de 12%, salariul mediu ajungând la 7.500 de lei. În bănci, salariul a crescut cu 9%, ajungând la 5.300 de lei, în industria extractivă salariul a crescut cu 20%, depăşing 5.000 de lei, iar în administraţia publică salariul mediu net a ajuns la 4.700 de lei, plus 14%. Salariul mediu s-a dublat în ultimii 10 ani.
Analiştii economici au fost din nou prinşi pe picior greşit de creşterea economică de 5% din T1, cea mai optimistă prognoză a lor fiind de 4,4% (analiştii de la BCR).
Toţi analiştii avertizează de 5 ani încoace că această creştere a consumului este nesustenabilă, venită pe creşterea datoriei, că aceste creşteri salariale, în special de la stat, ne vor exploda în faţă la un moment dat, ceea ce va ruina economia, ca acum 10 ani.
Companiile private nu vor putea plăti la infinit impozite şi taxe care să susţină creşterile salariale de la stat şi cheltuirea banilor strânşi la buget fără niciun rezultat palpabil.
Companiile private româneşti suferă cel mai mult de lipsa investiţiilor statului. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.