Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza citostaticelor: ministrul Sănătății, Sorina Pintea, contrazisă de PNL

sanatate

Deputatul PNL Antoneta Ioniță afirmă că deși ministrul Sănătății Sorina Pintea susține că nu a primit nicio solicitare pentru medicamente oncologice, Comisia de Oncohematologie pediatrică a transmis un document la minister.

Citește și: SURSE - Varianta lui Ponta pentru prezidențiale face valuri în ALDE, Pro România și PSD

"Ministrul Sorina Pintea susține public că Ministerul Sănătății nu a primit nicio informare despre absența vreunui medicament. Realitatea arată, însă, cu totul altfel. Comisia de Oncohematologie pediatrică, întrunită pe 27 mai 2019 într-o ședință la care au participat și toți șefii de secții de oncologie pediatrică din țară, a constatat absența mai multor citostatice, aprovizionarea discontinuă, finanțarea insuficientă sau imposibilitatea de a achiziționa anumite medicamente, pentru că Ministerul Sănătății nu le-a stabilit prețul. Membrii comisiei au atras atenția că, din cauza imposibilității unui tratament continuu, rezultatele terapeutice sunt compromise. Cu alte cuvinte, efectul tratamentului nu este cel scontat", arată un comunicat al deputatului PNL, Antoneta Ioniță, remis, vineri, MEDIAFAX.

Ea mai transmite că, deși solicitarea Comisiei a fost transmisă Direcției Generale de Asistență Medicală a Ministerului Sănătății, ministrul Sorina Pintea susține că nu a primit o solicitare pentru medicamente oncologice pentru copii și pune responsabilitatea pe seama medicilor, pentru a găsi alți vinovați.

"Toate acestea, precum și multe alte constatări au fost transmise printr-un document către Direcția Generală de Asistență Medicală a Ministerului Sănătății. Documentul a fost înregistrat la minister, pe 10 iunie 2019. După 10 zile, doamna ministru Sorina Pintea susține public că Ministerul Sănătății nu a primit nicio solicitare de a aduce vreun medicament pentru tratamentul oncologic al copiilor și pasează din nou responsabilitatea pe umerii medicilor, găsiți vinovați că nu cer citostaticele", a mai transmis deputatul liberal.

Potrivit deputatului PNL, viața a 5.000 de copii bolnavi de cancer sunt afectați de criza citostaticelor în România.

"Ori doamna ministru nu a fost informată de adresa de la Comisia de Oncohematologie pediatrică, ceea ce demonstrează lipsa de comunicare și nepăsarea din Ministerul Sănătății, ori știe și refuză să recunoască realitatea, așa cum a mai făcut. În oricare dintre cele două variante, doamna ministru Pintea ar trebui să nu uite nicio clipă că vorbim despre viața celor aproximativ 5.000 de copii bolnavi de cancer din România, cărora Ministerul Sănătății le compromite tratamentul și a căror speranță se leagă fie de familii, fie de ONG-urile care le asigură medicamente", conform sursei citate.

"Minciună sau ignoranță? Cum poate fi catalogată poziția oficială a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, față de criza medicamentelor citostatice necesare în tratamentul copiilor bolnavi de cancer? Când în șase dintre cele nouă centre de tratament de specialitate din țară sunt reclamate lipsuri în aprovizionarea cu citostatice, cum poți, oare, să convingi familiile copiilor diagnosticați cu această cumplită boală că pot spera?", arată comunicatul deputatului PNL de Brăila.

Joi, ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că are cunoștință de faptul că există probleme la nivelul unor unități sanitare în asigurarea citostaticelor, însă că Ministerul Sănătății nu poate demara achiziții în lipsa unor date legate de cantitățile necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, întrucât Comisia de Oncohematologie nu a putut pune la dispoziția ministerului datele necesare pentru demararea achiziției de citostatice, ”Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să ceara unităților sanitare din subordine un estimat al necesarului de citostatice pentru 3, respectiv 12 luni”.

Reprezentanții ministerului au transmis că, până la finalul acestei săptămâni, va fi publicat în Monitorul Oficial Ordinul de ministru pentru schimbarea CIM (codul individual al Medicamentului) a produsului Cisplatin, urmând să fie achizitionate 40.000 de fiole.

„De asemenea, produsul Asparaginase are preț aprobat pentru achiziția în baza unei Autorizatii de Nevoi Speciale, urmând să intre în țară 300 de cutii săptămâna viitoare”, se precizează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.