Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza climatică: Belgia a promis că va acorda fonduri Mozambicului pentru 'pierderi și daune'

noaa.gov
schimbari climatice criza climatica fenomene

Belgia a promis că va acorda fonduri Mozambicului pentru „pierderi și daune" cauzate de schimbările climatice devenind astfel al treilea stat din lume care anunță că va ajuta țările sărace.

Belgia a devenit luni a treia națiune din lume care a promis fonduri pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față pagubelor și pierderilor inevitabile cauzate de schimbările climatice. Belgia oferă un sprijin de 2,5 milioane de euro pentru Mozambic, potrivit Mediafax.

Deși suma nu este foarte mare, fondurile au o semnificație deosebită, fiind anunțate în momentul în care peste 100 de lideri mondiali se reunesc la Sharm el-Sheikh, Egipt, pentru summitul ONU privind clima COP27. Nevoia urgentă de finanțare pentru sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare care se confruntă cu dezastre provocate de schimbările climatice va domina discuțiile din Egipt.

Ministrul belgian Frank Vandenbroucke a declarat că Belgia va aloca 2,5 milioane de euro pentru „pierderi și daune" cauzate de schimbările climatice. Banii fac parte dintr-un nou pachet de sprijin de 25 milioane de euro pentru Mozambic care va fi acordat din 2023 până în 2028 și care, printre altele, va sprijini implementarea unor proiecte privind instalarea de panouri solare în regiunile care nu sunt conectate la rețeaua electrică.

„Vom interveni pe teren pentru a-i ajuta pe locuitori să își protejeze mai bine comunitățile și mediul înconjurător împotriva dezastrelor naturale, cum ar fi cicloanele și inundațiile, care sunt din ce în ce mai violente din cauza schimbărilor climatice", a declarat Vandenbroucke într-un comunicat.

Anterior, Scoția și Danemarca s-au angajat să finanțeze pierderile și pagubele legate de climă. Marii poluatori, printre care se numără Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, au blocat încercările țărilor sărace de a obține astfel de fonduri, nedorind să-și asume responsabilitatea pentru contribuția lor istorică la emisiile de gaze cu efect de seră care alimentează schimbările climatice.

Înaintea summitului COP27 din Egipt, zeci de țări în curs de dezvoltare s-au unit pentru a cere ca țările să fie de acord cu un mecanism de finanțare prin care națiunile bogate să ofere bani pentru pierderi și daune statelor vulnerabile.

Mozambic este una dintre cele mai sărace țări din lume și una dintre cele mai vulnerabile la schimbările climatice, confruntându-se cu fenomene meteorologice extreme, inclusiv cicloane, secete și inundații catastrofale care, în ultimii ani, au devastat culturile, au poluat rezervele de apă și au forțat oamenii să își părăsească locuințele. Ciclonul Idai, care a lovit această țară din sudul Africii în 2019, a provocat pagube de aproximativ 1,4 miliarde de dolari și pierderi de 1,39 miliarde de dolari, potrivit unei evaluări a Organizației Internaționale a Muncii.

Ministrul belgian nu a specificat dacă banii se vor concentra pe evitarea pierderilor prin pregătirea pentru evenimente meteorologice extreme sau dacă vor fi folosiți pentru a compensa comunitățile pentru pierderile suferite după un dezastru legat de climă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.