Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza îi împinge pe tot mai mulți italieni și spanioli la muncă în Marea Britanie

londra

Criza locurilor de munca în zona euro îi determina pe tot mai multi europeni din statele sudice sa se îndrepte spre Marea Britanie, unde se alatura imigrantilor veniti din estul Uniunii Europene, potrivit unui studiu întreprins de Observatorul pentru Migratie al Universitatii Oxford, preluat miercuri de BBC online.

În ultimii 5 ani, numarul cetatenilor din alte state UE care traiesc în Marea Britanie a crescut cu aproape 700.000, ajungând la 3,3 milioane.

Potrivit raportului, 49% din cei 700.000 provin din Polonia (203.000) si România (136.000), iar 24% din statele sudice Spania (74.000), Italia (50.000) si Portugalia (44.000).

Observatorul pentru Migratie afirma ca nu exista un unic 'factor de atractie', ci o combinatie de motive, printre care nivelul salarial si perspectivele economice.

Putin peste 70% dintre europenii care vin sa traiasca în Marea Britanie timp de minimum un an spun ca o fac pentru a munci, peste jumatate din ei având deja o slujba de început.

Echipa de cercetatori de la Universitatea Oxford a încercat sa identifice factorii declansatori din spatele acestui fenomen în ultimii 5 ani.

Daca Marea Britanie a cunoscut anterior o imigratie masiva din Europa de Est, mai ales din Polonia, acum europenii din sud se îndreapta spre insula pentru a evita criza economica de acasa.

O analiza a datelor oficiale arata ca aproape jumatate dintre cetatenii altor state care traiesc pe teritoriul britanic provin din sase tari: Polonia, România, Spania, Italia, Ungaria si Portugalia. În aceeasi perioada, Spania, Italia si Portugalia au pierdut aproape un milion de locuri de munca.

Dupa cum explica Madeleine Sumption, directoarea Observatorului pentru Migratie, la baza cresterii numarului de imigranti din sudul Europei stau motive diferite în functie de tara de origine, iar acesti factori s-ar putea modifica în timp.

'Nu exista un singur factor care sa explice nivelul ridicat de imigratie din tari UE în ultimii ani. Unii factori se vor mentine probabil o perioada, cum ar fi nivelul salarial scazut din noile state membre, în special în România. Alti factori ar putea disparea mai rapid, precum somajul ridicat în Spania. Migratia poate raspunde mai mult unor factori pe care guvernele nu-i controleaza în mod direct, cum ar fi demografia si cresterea economica în alte state UE', a aratat Madeleine Sumption, conform BBC online.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.