Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din Haiti se agravează: Localnicii se luptă cu polițiștii și fac jafuri / Video

americamagazine.org
Haiti

Criza din Haiti se agravează pe zi ce trece după ce bandele înarmate au reușit să blocheze aproape în totalitate aprovizionarea cu alimente și combustibil. Localnicii care nu mai au mâncare și apă au început să se lupte cu polițiștii și să facă jafuri, potrivit BBC, anunță Mediafax.

Situația din Haiti s-a deteriorat după asasinarea, în iulie anul trecut, a președintelui Jovenel Moïse de către mercenari. Bandele au preluat controlul asupra autostrăzilor cheie și asupra Varreux, cel mai mare terminal de combustibil din Haiti. În consecință, livrările de alimente și combustibil au fost suspendate, afectând economia și comunitățile de pe insulă.

Mai multe depozite administrate de organizațiile de caritate au fost jefuite, ceea ce a amplificat penuria de alimente și apă potabilă. Apa potabilă este din ce în ce mai greu de găsit, iar cazurile de holeră s-au înmulțit. Marți, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că în Haiti s-au înregistrat 16 decese cauzate de holeră și că mai sunt 32 de cazuri confirmate.

Numeroase proteste au avut loc în capitala Port-au-Prince și în alte orașe. Oamenii cer demisia premierului haitian Ariel Henry și s-au luat la bătaie cu polițiștii. Cel puțin o femeie ar fi fost ucisă în timpul altercațiilor. Unele proteste au degenerat în jafuri, iar oamenii au făcut baricade pe străzi și au incendiat cauciucuri.

Prim-ministrul Ariel Henry a cerut asistență externă, însă apelul a fost criticat de unii haitieni care îl consideră un amestec străin. Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut și el desfășurarea imediată a unei forțe armate internaționale în Haiti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.