Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza guvernamentală din Cehia se încheie odată cu înlocuirea ministrului de finanţe

cehia harta

Premierul ceh, Bohuslav Sobotka, a anunţat miercuri sfârşitul în curând al crizei guvernamentale, după ce rivalul său în executiv, ministrul de finanţe Andrej Babis, va fi înlocuit cu un candidat desemnat chiar de către acesta din urmă, informează AFP. 'Plecarea lui Andrej Babis din guvern şi nominalizarea lui Ivan Pilny în locul său va pune capăt actualului diferend din interiorul coaliţiei', a declarat Bohuslav Sobotka. 'Niciunul dintre cele trei partide ale coaliţiei nu doreşte să părăsească guvernul înaintea alegerilor legislative' din 20 şi 21 octombrie, a adăugat el.

Miliardarul Andrej Babis conduce formaţiunea naţionalistă ANO, care din anul 2014 face parte din coaliţia guvernamentală alături de Partidul Social-Democrat (CSSD) al premierului Bohuslav Sobotka şi de creştin-democraţii din formaţiunea KDU-CSL. Dar CSSD şi KDU-CSL îl acuză pe Babis de tranzacţii financiare ilegale, evaziune fiscală şi conflict de interese, astfel că premierul Bohuslav Sobotka i-a cerut să plece din guvern, conform Agerpres.

Liderul social-democrat şi-a anunţat el însuşi demisia pe 2 mai, dar trei zile mai târziu a revenit asupra acestei decizii, iar ministrul de finanţe a acceptat în final să părăsească guvernul pentru a pune capăt crizei politice. Premierul Sobotka a respins primele două propuneri ale partidului ANO pentru postul de ministru de finanţe, acceptând abia a treia propunere, şi anume Ivan Pilny, în vârstă de 72 de ani, preşedinte al filialei cehe a companiei americane Microsoft şi pe care şeful executivului de la Praga l-a descris drept o personalitate experimentată şi independentă, asigurând că acesta nu va fi 'marioneta' sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.