Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza PSD. Unde pierd social democrații.

tudose dragnea

PSD se află în plină criză. Bătălia pentru putere este în toi. Taberele se poziționează, se caută susținere în teritoriu, se fac jocuri. Războiul dintre Dragnea și Tudose a început acum câteva luni, atunci când premierul l-a șantajat cu demisia pe Dragnea și a reușit să o scoată pe Rovana Plumb din Guvern.

Probabil, nu vom avea nici acum un câștigător detașat al meciului. Va fi o pace negociată între centrii de putere și va urma o perioadă de repoziționare în interior. Nici Dragnea, nici Tudose nu își permit să piardă guvernarea. Se vor bate, vor negocia, dar și ei știu că psd-iștii din teritoriu nu mai vor să aibă emoții, să ajungă la Cotroceni cu o nouă propunere pentru postul de premier.

Luptele interne, ambiția lui Dragnea de a conduce tot ce mișcă, încercarea președintelui partidului de a-și numi oameni în toate funcțiile cheie, lupta cu justiția, toate acestea au făcut ca PSD să ajungă într-o criză majoră.

De-a lungul timpului, au mai fost bătălii interne. PSD a fost partidul care și-a devorat liderii imediat după ce aceștia au pierdut alegerile. Și atunci au fost convulsii interne, tabere, sânge pe pereți. Ce se întâmplă însă acum este mult mai grav, pentru că în acest moment se distrug trei mituri care existau în percepția unei bune părți din electorat:

 

PSD nu mai este în stare să guverneze.

Social democrații reușeau să își mulțumească propriul electoratul cu ajutorul măsurilor guvernamentale. Năstase și Ponta au fost premieri care au știut să jongleze cu guvernele și care au reușit să imprime în percepția publică faptul că PSD guvernează bine. Într-o țară ca România, unde există ideea ”au furat, dar ne-au făcut și nouă”, rezultatele guvernamentale puteau aduce acel plus de voturi necesar. Chiar dacă psd-iștii aveau eticheta de ”corupți”, acest lucru conta mai puțin în fața măsurilor guvernamentale. Odată ce se imprima ideea că s-au mărit pensiile și salariile, că există creștere economică, electoratul social democrat se mobiliza și venea la vot.

PSD a câștigat puterea în 2016, dar nu a reușit să guverneze. Crizele dese, schimbarea Guvernului Grindeanu, concentrarea pe lupta cu justiția, greșelile din domeniul economic, discrepanța mare dintre promisiunile de campanie și măsurile guvernamentale, toate acestea duc la senzația că PSD nu este în stare să guverneze.

Partidul dă impresia că nu știe ce să facă cu puterea, că stă concentrat doar pe rezolvarea propriilor interese. Partidul oamenilor mulți, așa cum le plăcea să li se spună, pare că a abandonat guvernarea și interesele propriului electorat. Este adevărat, mai sunt aproape 3 ani până la viitoarele alegeri, dar nu există premise că PSD va reuși să iasă din această paradigmă. Atâta timp cât vor fi doi poli de putere, vor exista aceleași lupte, aceeași concentrare pe supremație, iar guvernarea va fi în planul doi.

 

PSD nu mai are profesioniști

În mai toate cercetările sociologice făcute de-a lungul anilor, puteam găsi faptul că PSD are oameni profesioniști. Cu alte cuvinte, în percepția publică, exista ideea că social democrații au oameni competenți care pot conduce. Social democrații erau văzuți ca un partid de ”cadre”, pregătit la orice oră să asigure preluarea unui post din administrația locală sau centrală.

În ultimul ani, am văzut că PSD a pierdut mult și la acest capitol. Dragnea a dorit să numească în funcții cheie oameni apropiați, obedienți, fără să țină cont dacă aceștia au sau nu capacitatea de a face față provocărilor postului pe care îl au. Aproape zilnic, presa ne arată exemple de oameni mediocri numiți în funcții guvernamentale. Carmen Dan, cred că este cel mai bun exemplu la acest capitol.

Acest lucru se întâmplă și mai jos, în aparatele de lucru ale ministerelor, în agenții, în structurile locale. Toate acestea lasă urme adânci atât în electorat, cât și în partid.

 

PSD și-a distrus imaginea de partid monolit

După 20 de ani, PSD pierde și la acest capitol. Partidul a intrat în ultima vreme pe o pantă periculoasă. Dacă în trecut, luptele interne se petreceau atunci când partidul era în opoziție și se rezolvau rapid, acum se întâmplă când partidul este la guvernare. Social democrații și-au schimbat liderii care au pierdut alegerile. Imediat, după acele momente, partidul intra în formație de luptă și reușea să proiecteze imaginea unui partid monolit.

Acum, putem vedea un partid care aduce mai degrabă aminte de epoca CDR, atunci când exista un război între partidele ce compuneau alianța. Taberele din interior stau cu cuțitele pe masă. Toate acestea nu fac decât să scadă credibilitatea în fața propriului electorat. Iliescu a câștigat alegerile cu un slogan simplu ”Un președinte pentru liniștea dumneavoastră”. Desigur, alte vremuri, alt context, dar acesta este grosul electoratului PSD, oamenii care nu vor schimbări bruște, conservatori, orientați mai degrabă spre stabilitate. Toate lucrurile pe care le livrează PSD zi de zi sunt în totală contradicție cu așteptările propriului electorat.

Concluzionând, PSD a pierdut pe 3 dimensiuni esențiale: bună guvernare, oameni profesioniști și partid monolit. Se vor resimți aceste lucruri în sondaje? Da, se vor simți, mai ales atunci când cineva va putea da senzația că poate oferi aceste lucruri.

Chiar dacă acum nu se vor vedea mișcări bruște în sondaje, va veni momentul în care PSD va observa cum baza sa scade dramatic, mai ales că există și un Victor Ponta care își dorește să “rupă” chiar din acest electorat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.