Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza ucraineană: Jean-Yves Le Drian şi Serghei Lavrov au convenit să se întâlnească vineri la Paris

The Frontier Post
Jean-Yves Le Drian

Miniştrii de externe francez şi rus, Jean-Yves Le Drian şi Serghei Lavrov, au convenit să se întâlnească vineri, la Paris, pentru ''consultări pregătitoare'' în vederea unui summit consacrat Ucrainei, a anunţat luni diplomaţia franceză, transmit AFP, Reuters şi DPA.

În timpul unei convorbiri telefonice desfăşurate luni, Jean-Yves Le Drian i-a propus omologului său rus ''să se deplaseze la Paris vineri 25 februarie, cu care acesta din urmă a fost de acord, pentru a ţine consultări pregătitoare pentru summitul care în principiu a fost acceptat de către cei doi preşedinţi'', a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE francez.

Preşedinţia franceză a anunţat, în noaptea de duminică spre luni, un acord de principiu între preşedinţii american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, pentru o întâlnire la vârf consacrată crizei ucrainene, reuniune care ar putea fi urmată de un summit extins cu alţi parteneri privind situaţia securităţii în Europa.

Acest anunţ a intervenit după o serie de discuţii între preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderii de la Washington şi Moscova în încercarea de a stopa o escaladare a crizei ucrainene, potrivit Agerpres.ro.

Însă Kremlinul a redus aceste speranţe luni, spunând că este ''prematur'' să se vorbească despre un asemenea summit.

''Această întâlnire nu se va putea ţine decât dacă Rusia nu invadează Ucraina'', a precizat luni diplomaţia franceză.

De asemenea, Jean-Yves Le Drian a insistat pe lângă omologul său rus pe necesitatea de a începe ''cât mai rapid posibil'' discuţii în interiorul grupului de contact trilateral între Rusia, Ucraina şi OSCE, lucru prevăzut de Acordurile de la Minsk pentru a reveni la încetarea focului în estul Ucrainei.

''Ministrul (Jean-Yves Le Drian) l-a încurajat pe omologul său rus să-şi folosească influenţa pe lângă reprezentanţii de facto ai autoproclamatelor Republici Doneţk şi Lugansk ce refuză pentru moment ţinerea acestei reuniuni'', a adăugat reprezentanta diplomaţiei franceze.

Vladimir Putin a apreciat luni că Acordurile de la Minsk nu au nicio perspectivă de a fi puse în practică, acuzând Kievul de sabotarea înţelegerilor respective.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.