Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM sesizeaza Parchetul General in cazul proceselor lui Bercea Mondial

csm
64 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.    
                                             
Decizia a fost luată de Secţia pentru procurori ca urmare a analizării, dezbaterii şi însuşirii de către membrii  secţiei a Raportului Inspecţiei Judiciare privind respectarea normelor de procedură în efectuarea urmăririi penale sau a supravegherii cercetărilor penale în cauzele privindu-l pe Anghel Sandu în perioada 2006-la zi.
Verificările au fost efectuate, potrivit competenţelor conferite de lege, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, Serviciul Teritorial Craiova şi Biroul Teritorial Olt ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a Hotărârii nr. 479 din 17.07.2014  a Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
            Potrivit situaţiilor prezentate, inspectorii judiciari au constatat că datele statistice privind cauzele soluţionate în perioada 2006 - la zi, în care au fost efectuate cercetări faţă de Anghel Sandu sunt: Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt – 8 dosare, Serviciul Teritorial Craiova/DIICOT – 2 dosare, Biroul Teritorial OLT/DIICOT – 8 dosare, Serviciul Teritorial Craiova/DNA – 4 dosare.
            În urma verificărilor efectuate, prin Raportul Inspecţiei Judiciare s-au constat următoarele:
1.Din perspectiva respectării de către procurori a normelor de procedură, controlul a evidenţiat nereguli în legătură cu un număr de patru dosare, soluţionate prin dispunerea neînceperii urmăririi penale la Biroul Teritorial Olt /DIICOT şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.
De asemenea, în alte trei cauze soluţionate, Inspecţia Judiciară a stabilit că procurorii de caz nu au respectat întocmai prevederile legale privind indivizibilitatea şi conexitatea, precum şi faptul că a fost dispusă o soluţie în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală anterior (fapta nu există), deşi faptele erau prescrise, aspecte ce nu pot conduce la infirmarea soluţiilor dispuse.
Cu privire la celelalte dosare ce au făcut obiectul controlului, nu au fost constatate elemente care să conducă la concluzia încălcării normelor de procedură.
Inspectorii judiciari au mai constatat că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt nu a fost respectat Ordinul nr. 80/2004 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind clasarea la dosar a actelor procedurale întocmite în cursul urmăririi penale, actele fiind cusute în dosare într-o succesiune aleatorie, iar opisarea actelor nu s-a realizat în nici unul dintre dosarele verificate.
2.Din perspectiva termenelor de soluţionare a acestor cauze, dosarele au fost soluţionate în termene rezonabile, acestea fiind apreciate în funcţie de volumul de acte procedurale ce au fost administrate în fiecare cauză, de complexitatea acesteia, precum şi a numărului de persoane cercetate sau a numărului părţilor vătămate; s-a reţinut că, într-o singură cauză, datorită volumului mare de informaţii pe care procurorul de caz le-a analizat, aceasta a fost soluţionată după aproximativ 3 ani de la prima sesizare.
 
3.În ceea ce priveşte modalitatea de sesizare în aceste cauze, inspectorii judiciari au constatat că, în funcţie de obiectul fiecărei cauze în parte, sesizarea s-a făcut prin plângere, denunţ sau sesizare din oficiu.
            De asemenea, au constatat că, în cauzele care s-au format ca urmare a informaţiilor transmise de organele specializate în culegerea de informaţii, acestea au fost preluate corespunzător în procesele verbale de sesizare din oficiu întocmite de procurori.
Verificările efectuate de către inspectorii judiciari au vizat cauzele înregistrate şi soluţionate în perioada 2006 – la zi, şi au avut în vedere respectarea dispoziţiilor următoarelor acte normative:
- Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară, aprobat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 1027/15.11.2012;
- Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor;
- Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară;
- Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii;
- dispoziţiile Codului de procedură penală, aplicabil la momentul instrumentării şi soluţionării fiecărei cauze;
             - Ordinul nr. 80 din 20.05.2004 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind clasarea la dosar a actelor procedurale întocmite în cursul urmăririi penale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.