Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, după ce Rusia a solicitat distrugerea rachetelor de la Deveselu: Diplomații ruși sunt foarte vicleni

ctp

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a reacționat după ce Ministerul Apărării din Rusia a informat că Statele Unite ar trebui să îşi distrugă sistemele nucleare MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF. CTP consideră că aceste declarații fac parte dintr-un joc între Statele Unite ale lui Trump și Rusia lui Putin, iar solicitarea diplomaților ruși va avea o replică pe măsură din partea administrației Trump.

Digi24:

Ministerul rus al Apărării a propus joi SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Știrea a fost comentată de Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Jurnalul de Seară”, de la Digi24, alături de Cosmin Prelipceanu.
"Se știe de ce vrea Rusia distrugerea rachetelor de la Deveselu. Diplomații ruși sunt foarte vicleni și foarte experimentați. Știu întotdeauna ce spun.
Ce se înțelege din știrea asta? Ea spune că Rusia a cerut Statelor Unite să „distrugă” baza de la Deveselu. Ce înțeleg cei mai mulți dintre români citind această știre? „Rușii spun: Dacă nu o distrugeți voi, americanii, o distrugem noi, rușii”. Așa se citește în conștiința publică de la noi această știre. Ceea ce nu e cazul.
Este un element în acest joc, acest tango sumbru între Statele Unite ale lui Trump și Rusia lui Putin. Acest cuvânt, „distruge”, cum ar fi spus în rusește? O expresie clasică în analiza de propagandă rusească... „Etă pravacația” - „Asta este o provocare”. Puteau să folosească cuvântul „dezafecteze” baza respectivă, să o retragă, să retragă scutul de la Deveselu. Nu! Au ales cuvântul „distruge”. Ceea ce este o provocare aruncată americanilor. Este menită să ridice tensiunea în sensul celor spuse de Putin care a pronunțat cuvântul „zercalnîi” - „în oglindă”. Adică, ce veți zice voi, cum veți avea un gest agresiv, noi o să răspundem pe măsură. E, acum se pare că folosesc chiar mai mult. Folosesc un principiu creștin... Rușii sunt creștini, nu? Pravoslavnici. Folosesc un principiu creștin, sănătos, anume „îmi dai o palmă, îți dau un pumn”. Cam ăsta este genul de replică. „Cerem să distrugeți scutul de la Deveselu”.
Bineînțeles că vor avea de partea cealaltă o replică pe măsură, din partea lui Trump și a administrației sale. O să ne uităm în continuare la acest tango sinistru. Așa cum ne-am uitat o perioadă la un tango între Kim Jong-un și Trump. Acum e bine, deci nu vor fi trimise rachete, cel puțin în viitorul apropiat, peste România. Nu este cazul să ne facem probleme", a declarat Cristian Tudor Popescu. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Însă pentru 2019, Comisia prevede încetiniri ale creşterii în mai toate statele Uniunii Europene, chiar apreciabile în economiile mari, spre care se îndreaptă cea mai mare parte a exporturilor est-europene.
Creşterea economică a accelerat anul trecut faţă de 2017 în Polonia, Ungaria, Slovacia, Letonia, Austria şi Grecia, potrivit previziunilor de iarnă ale Comisiei. Creşterile le-au depăşit pe cele estimate de CE în prognoza de toamnă în România, Polonia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Letonia şi Lituania şi au fost sub estimările anterioare în toate economiile vestice.
Prin creşterea de anul trecut, în Europa de Est s-a remarcat în special Polonia, cu un avans de 5,1%, cel mai rapid din regiune şi din 2007 încoace în clasamentul naţional. CE a estimat în toamnă un avans de 4,8%. Creşterea a fost alimentată de cererea internă, în special de consumul intern puternic, de investiţiile publice şi de o acumulare apreciabilă a stocurilor, explică strategii Comisiei. Nici anul acesta nu va fi fără de şansă pentru cea mai mare economie din regiune. Indicatoarele încrederii în economie au scăzut în ultimele luni din 2018 şi în ianuarie, însă sunt în continuare la niveluri peste mediile pe termen lung. CE se aşteaptă ca expansiunea investiţiilor pu­blice să rămână puternică în 2019 dacă sunt sprijinite cu fonduri europene. Însă dinamicile exporturilor şi importurilor vor încetini comparativ cu anul trecut din cauza cererii externe mai slabe. CE notează că se aşteaptă ca guvernul de la Varşovia să menţină în­ghe­ţate preţurile electricităţii pentru locuinţe anul acesta.
„Din nou i-am surprins pe toţi acei analişti, cei care n-au avut încredere şi au prezis că rezultatele vor fi mai slabe“, a afirmat miercuri premierul polonez Mateusz Morawiecki. Pentru 2019, CE prezice o încetinire a creşterii la 3,5%. Estimarea de creştere din prognoza de toamnă a CE pentru 2019 este de 3,7%. (Mai multe detalii AICI)

Deutsche Welle:

Proiectul Nord Stream 2 are tot mai mulți oponenți. Franța se va pronunța se pare la votul din UE împotriva conductei care să transporte gaz din Rusia în Germania. La DW, ambasadorii SUA în Europa critică proiectul.
Potrivit cotidianului german "Süddeutsche Zeitung", guvernul francez s-ar pregăti să anuleze susținerea sa anterioară pentru proiectul energetic Nord Stream 2, prin care ar urma ca gazul rusesc să ajungă direct în Germania, prin Marea Baltică. Potrivit ziarului bavarez, sursele apropiate executivului de la Paris invocă "probleme strategice" în relația tensionată cu Moscova. În UE are loc vineri un vot prin care se va decide soarta controversatului proiect iar Franța va vota se pare împotriva acestuia, susține "Süddeutsche Zeitung".
"Nu vrem să consolidăm dependența energetică de Rusia și să mai și dăunăm intereselor unor țări membre ale UE precum Polonia și Slovacia", ar fi mesajul transmis de la Paris. Guvernul francez nu a confirmat deocamdată oficial informațiile și nici de la executivul de la Berlin nu a parvenit vreo luare de poziție.
Până acum, Germania a putut conta pe sprijinul Franței în acest proiect energetic controversat care îi deranjează pe mulți. Dar dacă Franța își schimbă poziția, atunci oponenții Nord Stream 2 din UE vor avea un cuvânt mai greu de spus. La vot este supusă vineri o revizuire a așa-numitei directive pentru gaz a Uniunii. Potrivit "Süddeutsche Zeitung", Comisia Europeană ar dori prin această modificare ca regulile stricte privind conductele de gaz din interiorul blocului comunitar să se aplice de acum înainte și pentru conductele din afara UE. Rezultatul ar fi o delimitare fermă a producerii gazelor și a livrării acestora. La Nord Stream 2, gigantul rus Gazprom controlează ambele aspecte: atât producția, cât și livrarea.
Ambasadorii americani din Europa se opun Nord Stream
Administrația Trump face presiuni tot mai mari împotriva proiectului ruso-german. Ambasadorii Americii la Berlin, Copenhaga și Bruxelles au semnat împreună o luare de poziție comună la Deutsche Welle: "Nord Stream 2 va spori sensibilitatea Europei la  presiunile Rusiei în materie de energie", au scris ambasadorii Richard Grenell, Carla Sands și Gordon Sondland.
Țările baltice și Polonia consideră Nord Stream 2 un pericol pentru securitatea lor națională. Tensiunile generate de acest proiect sunt vechi de mai mulți ani și par să se acutizeze mereu. Criticii spun că această conductă ar fi o armă în mâna Rusiei, adepții prroiectului susțin dimpotrivă că acesta ar asigura aprovizionarea cu energie a Europei. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.