Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP explică de ce Dragnea l-a înlăturat pe Toader: E un mesaj. O execuție rituală

ctp

În opinia jurnalistului Cristian Tudor Popescu, retragerea sprijinului politic pentru ministrul justiției Tudorel Toader nu a fost altceva decât un mesaj pe care a vrut să îl transmită Liviu Dragnea în contextul alegerilor prezidenţiale.

Digi24:

Retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader e un mesaj pe care Liviu Dragnea a vrut să i-l transmită lui Călin Popescu Tăriceanu. E opinia gazetarului Cristian Tudor Popescu, care spune că şeful PSD vrea să taie din elanul partenerului de alianţă, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.
„Ce s-a întâmplat cu Tudorel Toader acum e un mesaj din partea lui Liviu Dragnea pentru Tăriceanu în cursa prezidenţială.
Această mişcare a lui Dragnea de a-l da jos pe Tudorel Toader nu se justifică din punctul de vedere al politicii partidului, al PSD-ului acum.
Tudorel Toader ce făcea? Nu făcea. N-a dat cele două OUG. Dar a făcut atâtea lucruri pentru PSD, fie şi numai dacă ne gândim că a înlăturat-o pe Kovesi şi a adus-o pe Adina Florea care acum munceşte cu spor la secţia Gestapo.
În continuare avea lucruri de făcut acum cu noul procuror general pe care urma să-l numească.
Nu voia să dea ordonanţele. Şi ce dacă? Domnul Iordache lucrează în Parlament, le scoatem pe acolo”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la Jurnalul de Seară.
El a explicat însă care este miza înlăturării lui Tudorel Toader, şi anume nevoia lui Liviu Dragnea de a-şi arăta puterea în faţa partidului şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.
„Dragnea avea nevoie de un mesaj de forţă, de reconfirmare a autoritităţii lui. A şi spus: . Îl interesează că Tudorel Toader nu s-a supus ordinului lui. Or, când ai o nesupunere la nivelul ăsta, de membru al Guvernului, de ministru al Justiţiei şi nu retezi într-un fel, o să ai probleme. Asta ştie foarte bine Liviu Dragnea.
Asta a fost o execuţie rituală pentru a reconfirma partidului că e tare şi în acelaşi timp i-a transmis lui Tăriceanu un mesaj, i-a sucit mâna la spate. A arătat că Tăriceanu nu poate să îl împiedice să îl dea jos pe Tudorel Toader. Dragnea a şi spus mai demult la o întâlnire restrânsă la partid. Şi acum i-a transmis foarte clar: Cam asta o să fie discuţia”, a declarat gazetarul.(Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Roşiile s-au scumpit, varza s-a scumpit, ceapa costă de patru ori mai mult decât anul trecut, pâinea se scumpeşte încontinuu, preţurile GPL-ului au explodat, iar duminică au loc alegerile finale pentru preşedinţia Ucrainei, o ţară în război cu Rusia şi măcinată de corupţie. Preventiv, guvernul omului de afaceri Petro Poroşenko a interzis luna aceasta companiei naţionale de gaze naturale să majoreze preţurile pentru populaţie.
Mandatul lui Poroşenko, regele ciocolatei, la preşedinţie a fost marcat de un război al armatei guvernamentale cu separatişti proruşi în est, regiune unde domină ucraineni vorbitori de limbă rusă şi cu o sensibilitate pentru cultura şi tradiţia ruse şi pentru tot ce înseamnă Rusia. Războiul este unul cât se poate de serios, cu morţi, locuinţe distruse şi oameni izgoniţi de dezastru.
În primul tur al alegerilor, Poroşenko s-a clasat în spatele unui comedian, Volodymyr Zelenskiy, care a cucerit publicul cu rolul unui preşedinte în luptă cu corupţia interpretat în limba rusă. Zelenskiy este tânăr, are 41 de ani, nu are experienţă politică decât în film şi lucrează pentru un post de televiziune deţinut de Igor Kolomoiski, conducătorul unui vast imperiu de afaceri cu o valoare estimată la 2-7 mi­liarde de dolari în 2014. Acest imperiu a primit mai multe lovituri din partea guvernului lui Poroşenko, printre care naţionalizarea forţată în decembrie 2016 a băncii PrivatBank, la care oligarhul era unul dintre cei doi acţionari principali.
Zelenskiy nu a pornit în campania electorală cu planuri precise. Poroşenko are şi a avut astfel de planuri, dar nu le-a realizat. În schimb, actorul zgândăre sentimentul omului de rând. Majoritatea populaţiei din patru dintre cele mai populate cinci oraşe ale Ucrainei - Kiev, Harkov, Odessa şi  Dnipro - încă vorbeşte rusa, scrie Politico. Potrivit Institutului Internaţional de Sociologie din Kiev, rusa este folosită de 43-46% din ucraineni, iar populaţia rusofonă reprezintă majoritatea în estul şi sudul ţării. Zelenskiy este văzut ca apărătorul celor care vorbesc rusa, mai ales în faţa eforturilor guvernului de a da întâietate limbii ucrainene. Apoi, parada nesfârşită a scandalurilor de corupţie din guvernul lui Poroşenko şi succesul limitat al reformelor sale economice spulberă iluziile că aceia care vorbesc ucraineană sunt mai patrioţi şi mai isteţi decât cei care nu vorbesc această limbă. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Pierre Lescure şi Thierry Frémaux, preşedintele, respectiv delegatul general al Festivalului de film de la Cannes, au anunţat, la Paris, lista filmelor, prestigioasa selecţie oficială 2019. In această a 72-a ediţie a celui mai prestigios festival de cinema din lume, va concura pentru La Palme d’Or şi un film românesc, „La Gomera” al lui Corneliu Porumboiu.
Corneliu Porumboiu este un obişnuit al Festivalului de la Cannes, vine pe croazetă un pic ca la el acasă. Scurt-metrajul său „Călătorie la oraş”, realizat în 2003, anul în care îşi dă diploma la UNATC, ia premiul 2 la secţiunea Cinéfondation, cea rezervată filmelor de sfârşit de studii. Trei ani mai târziu, în 2006, regizorul din Vaslui e selecţionat la Cannes cu primul său lungmetraj „A fost sau n-a fost?” în secţiunea paralelă intitulată la Quinzaine des Réalisateurs. Porumboiu se întoarce acasă cu la Caméra d’or, recompensă atribuită tinerelor talente promiţătoare. In 2009, realizatorul revine la Cannes, în principala secţiune paralelă Un certain regard, cu pelicula „Poliţist, adjectiv” care va primi premiul juriului şi al criticii internaţionale, Fipresci. In fine, acum 4 ani, în 2015, Corneliu Porumboiu primeşte la Cannes premiul Un certain talent, din cadrul secţiunii Un certain regard, pentru filmul „Comoara”. Cu „La Gomera”, povestea unui poliţist care pleacă pe insula Gomera din Canare ca să-l ajute pe un controversat afacerist să evadeze din puşcărie, Porumboiu, la doar 43 de ani, este deci selecţionat la Cannes pentru a 5-a oară în cariera sa.
Selecţia oficială de anul acesta, 19 filme, numără şi alte nume grele ale cinematografiei mondiale, unii chiar veterani. Britanicul Ken Loach, americanul Terrence Malick, spaniolul Pedro Almodovar, fraţii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt doar câţiva dintre cei care vor urca pe covorul roşu anul acesta la Cannes. „Selecţia este romantică şi politică” a estimat Thierry Frémeaux, delegatul general al Festivalului. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.