Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, reacție în scandalul momentului: 'Dragnea îşi dă cu levierul în genunchi'

ctp

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi24, după declaraţiile comune făcute de Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, că spera ca premierul să nu demisioneze, pentru că, altfel, cei doi vor continua minciuna electorală.
Sorin Grindeanu nu poate fi demis decât prin moţiune de către PSD şi ALDE, de către Parlament, în Parlamentul pe care îl invocă Dragnea şi Tăriceanu, aceasta fiind instituţia supremă a României.
Dacă vor să îl dea afară pe Grindeanu, el nedându-şi demisia, silesc la o moţiune de cenzură în Parlament şi acolo trebuie să prezinte o motivaţie, fiecare cuvânt al acelei motivaţii împotriva guvernului pus de Dragnea. Acum, orice cuvânt spus contra guvernului Grindeanu este repercutat în domnul Dragnea. El e cel care a pus acest guvern.
Sper ca Grindeanu să nu-şi dea demisia, pentru că altfel s-a rezolvat totul, Dragnea şi Tăriceanu merg înainte, cu minciuna electorală.
Sunt curios dacă Sorin Grindeanu - după episoadele dezgustătoare din momentul în care a fost numit de Dragnea şi în care l-am numit limba de pantofi - dacă acum va avea suficientă tărie faţă de le însuşi, faţă de familia lui să nu -şi dea demisia şi să rămână în funcţie pentru că îi va obliga la moţiunea de cenzură,.
Dacă refuză, îi obligă să vorbească pentru a-l demite şi fiecare cuvînt se va întoarce împotriva lui Dragnea şi a conducerii PSD şi ALDE.

Adevarul:

România a pierdut echivalentul a trei comune, adică 8.376 de locuitori, doar în luna aprilie a acestui an, arată statisticile INS. Specialiştii spun că la baza depopulării stă un cumul de factori şi că e nevoie de politici care să vină de la centru, prin care tinerii din clasa de mijloc să fie încurajaţi să devină părinţi.
Populaţia României se află într-o continuă scădere, avertizează cele mai recente statistici ale Institutului Naţional de Statistică. Doar în luna aprilie 2017 s-au pierdut 8.376 de locuitori, adică echivalentul a trei comune medii din ţară. Cifrele îi alarmează pe specialişti, care spun că la baza declinului demografic stă scăderea natalităţii, descurajarea familiilor cu venituri medii în a deveni părinţi şi lipsa unor politici de redresare a natalităţii.
Concret, în primele patru luni din acest an s-au născut peste 55.000 de copii la nivel naţional, în scădere cu 12,3% faţă de primele patru luni din 2016. În schimb şi numărul deceselor înregistrate în primele patru luni din an a fost mai mare decât cel înregistrat anul trecut, astfel că sporul natural a fost unul negativ, notează Institutul Naţional de Statistică. Cifrele nu i-au surprins pe specialişti, care afirmă că în ciuda semnalelor de alarmă trase în ultimii ani, măsuri concrete nu au fost luate. Ba mai mult, aceiaşi specialişti sunt sceptici cu privire la propunerea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, de a răsplăti cu 2.500 de lei cuplurile care fac copii în Bucureşti.
„E o măsură populistă, nu te poţi baza pe politici locale, pentru că asta înseamnă să creezi zone cu aglomerări demografice şi zone părăsite. Politicile trebuie să vină de la nivel central. Avem nevoie de copii pe zona medie a societăţii, care să fie educaţi, sănătoşti psihic şi fizic. Din păcate, declinul e tot mai accentuat şi de faptul că numărul naşterilor scade şi că nu există nicio măsură în afară de acea indemnizaţie de creştere a copilului care să încurajeze cuplurile să devină părinţi. Nu sunt motivate familiile tinere, asta e clar”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. (Mai multe detalii AICI)

Agerpres:

Diplomați nord-coreeni și americani s-au întâlnit în secret la Oslo, scrie miercuri ziarul Washington Post, citat de Yonhap.
Ambasadorul Joseph Yun, unul din experții Statelor Unite în relația cu Coreea de Nord, a discutat luna trecută direct cu reprezentanți ai regimului de la Phenian, după ce l-a convins pe secretarul de stat american, Rex Tillerson, să aprobe acest demers neobișnuit. Yun i-a explicat șefului său că subiectul principal va fi situația deținuților americani din Coreea de Nord, afirmă cotidianul citat.
Nord-coreenii au acceptat, se pare, să permită unor diplomați suedezi să îi viziteze pe deținuții americani. Suedia este puterea protectoare a cetățenilor americani din Coreea de Nord, în lipsa unei misiuni diplomatice a SUA la Phenian.
Tillerson a anunțat marți că Phenianul l-a eliberat pe studentul american Otto Warmbier, condamnat în 2016 la 15 ani de muncă silnică. Deținutul era în comă, iar Yun s-a deplasat luni în Coreea de Nord împreună cu un grup de medici, pentru a-l repatria. Cu această ocazie, diplomatul i-a putut vizita și pe ceilalți conaționali ai săi din închisorile nord-coreene.
Întâlnirea din mai, de la Oslo, a fost probabil primul contact direct între oficiali nord-coreeni și americani după multă vreme. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Miercuri a fost prezentată în Consiliul de miniştri francez proiectul de lege privind "moralizarea vieţii publice", o promisiune electorală a preşedintelui Emmanuel Macron. Textul, rebotezat "de restaurare a încrederii cetăţenilor", a fost prezentat executivului de ministrul justiţiei François Bayrou. Ce conţine acest proiect de lege?
In primul rând, gata cu conflictele de interes. Potrivit noului text, miniştrii şi deputaţii nu-şi vor mai putea angaja familia ca să lucreze cu ei în ministere sau la parlament. Se interzice de asemenea cumularea a mai mult de trei mandate identice şi succesive. Gata deci cu deputăţia pe viaţă cum se mai întâmplă uneori. Activităţile de consultanţă ale aleşilor vor fi şi ele aspru reglementate iar cei prinşi pe picior greşit, fie că fraudează fie că sunt corupţi, riscă o pedeapsă de inegibilitate de 10 ani.
Se refondează prin noua lege şi finanţatera vieţii politice. Rezerva parlamentară de care beneficiază toţi aleşii şi pe care mulţi oameni o consideră, pe bună dreptate, ocultă, va fi înlocuită cu un « fond de acţiune pentru teritorii şi proiecte de interes general ». Este, pare-se, măsura care provoacă cele mai multe proteste printre politicieni. Ce mai suscită agitaţie şi critici – inclusiv de la Consiliul de stat – este aceea « bancă pentru democraţie » pe care vrea s-o istaureze Bayrou. O bancă de stat de unde partidele şi candidaţii vor putea împrumuta bani pentru a se finanţa. « Nu e normal ca băncile private să decidă viaţa sau moartea unei mişcări politice » spune Bayrou.
In fine, noua lege prevede suprimarea Curţii de justiţie a Republicii, cea care azi anchetează şi îi judecă pe membrii guvernului. Dacă textul este adoptat, miniştrii şi parlamentarii vor fi judecaţi de magistraţi "normali", ca orice cetăţean al ţării.
Potrivit calendarului propus de ministrul justiţiei François Bayrou, toate aceste reforme se vor articula în jurul a trei texte diferite. Două vor fi discutate la vară, al treilea, la toamnă, în septembrie. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.