Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, reacție incendiară după decizia CCR: Iohannis, în situaţia Regelui Mihai între 1945 şi 1947

ctp

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă reacția oferită de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, pentru Digi24, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României referitoare la existența unui conflict instituțional între Guvern și Președinție pe tema revocării șefei DNA.

Digi24:

Decizia CCR de azi ar trebui respectată, dar societatea civilă trebuie să lupte, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu, el subliniind că judecătorii CCR l-au pus pe Klaus Iohannis în situaţia Regelui Mihai între 1945 şi 1947 când s-a rezolvat prin abdicare, iar acum se poate recurge la suspendare.
"E o consecinţă logică a ce s-a întâmplat după alegerile din 2016, obiectivul acesta a fost, principalul obiectiv al coaliţiei care a ajuns la guvernare şi acum e pe cale să fie îndeplinit, adică stăpânirea asupra justiţiei.
Situaţia este echivalentă cu cea din vara anului 1945 când şeful statului de atunci, Regele Mihai a început Greva Regală. Atunci, şeful statului i-a cerut demisia prim-ministrului Petru Groza, care a refuzat, nesupunându-se legilor în vigoare, având în spate tancurile sovietice. Iohannis se găseste într-o situaţie asemănătoare pentru că e ultima instituţie care rămâne neocupată de către actuala putere.
Atunci, Regele Mihai a refuzat să contrasemneze decrete. Acum, Iohannis poate să intre într-o grevă prezidenţială, refuzând să semneze revocarea lui Kovesi, situaţie în care se ajunge la suspendare. Este singura modalitate de reacţie a PSD-ALDE, vor avea majoritatea parlamentară, vor avea avizul CCR pentru referendumul de suspendare, de vreme ce CCR a emis această hotărâre istorică şi se va ajunge la consultarea electoratului.
(...) Tudorel Toader, Guvernul, Dragnea, Tăriceanu au demonstrat cu acest CCR că sunt mai tari decât preşedintele Iohannis ales de 6 milioane de cetăţeni.
CCR avea posibilitatea să nu spună: foarte bine a facut Iohannis, dar nici să spună să o demită de îndată pe Kovesi. Putea să spună doar că e conflict, fără să ofere soluţii imperative, aşa ceva e act politic a majorităţii din CCR. Oricât ar fi de respingătoare o astfel de decizie, ar trebui respectată.
Rămâne să lupte, dacă doreşte, justiţia în această ţară, pentru schimbarea legii de numire a celor din CCR şi pentru schimbarea Constituţiei.
E o lovitură politică pe care o dă această CCR, totul depinde de preşedintele Iohannis şi de reacţia oamenilor", a comentat situaţia la Digi24 Cristian Tudor Popescu. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Bursa de Valori de la Bucureşti este lovită în plin de declaraţiile oficialilor Guvernului cu privire la mecanismul de funcţionare al sistemului de pensii private Pilon II, în condiţiile în care miercuri indicele principal BET a scăzut cu 2,2%, cel mai abrupt declin zilnic din ultimele aproape 12 luni.
Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II sunt printre cei mai activi investitori de pe piaţa de capital din România şi au ajuns să fie printre cei mai mari acţionari la Banca Tran­silvania (11,6%), MedLife (15,5%), Trans­gaz (14%), BVB (16,6%).
Marţi seară ministrul muncii a afirmat la un post de televiziune că Pilonul II va deveni unul opţional, fără să ofere însă mai multe detalii, iar miercuri dimineaţă a venit replica preşedintelui Klaus Iohannis: „Este începutul sfârşitului pentru Pilonul II“.
În eventualitatea în care fondurile Pilon II vor rămâne fără bani de investiţii pentru piaţa de capital locală, acest lucru se va reflecta în cotaţiile acţiunilor din portofolii, mai ales la cele la care fondurile au o expunere ridicată.
Cele mai abrupte scăderi de la Bucureşti miercuri au fost pe acţiunile care se găsesc în portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II: MedLife a scăzut cu 5%, la minimul din aprilie 2017, Transgaz a avut un declin de 4,9%, iar Digi este la minimul istoric. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

„Pieţele financiare îi vor învăţa pe italieni cum să voteze“ a spus comisarul german, stârnind imediat un foarte puternic şi imposibil de ignorat val de revoltă reală în Italia şi aruncând o tonă de benzină peste focul deja vioi întreţinut cu grijă de toate partidele eurosceptice sau anti-europene pentru care această luare de poziţie este un cadou nesperat. Drept care, imediat, Matteo Salvini (şeful Ligii Nordului, partid de extremă dreaptă aflat printre câştigătorii ultimelor alegeri) a reacţionat dur: „E o nebunie, cei de la Bruxelles nu ştiu ce înseamnă ruşinea! El (Ottinger n.n.) declară că pieţele financiare îi vor învăţa pe italieni cum să voteze bine... Asta nu este oare o ameninţare? Mie nu mi-e teamă!... Ar trebui să demisioneze în noaptea asta!“
Într-adevăr, situaţie extrem de delicată cu implicaţii care s-ar putea să se dovedească dramatice chiar pentru viitorul unităţii europene în cazul în care alegătorii italieni vor recepţiona mesajul drept o jignire personală şi o ofensă la demnitatea şi suveranitatea statului italian.
Drept care, într-o mişcare ultra-rapidă, reprezentanţii celor trei instituţii europene au reacţionat imediat cu mesaje lipsite de orice echivoc.
Astfel, Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European a scris: „Apelul meu către toate instituţiile europene: vă rog respectaţi electoratul. Suntem aici să-i servim interesele şi nu să-i dăm lecţii.“
La rândul său, Antonio Tajani, Preşedintele Parlamentului European a declarat că „Nu pieţele sunt cele care decid asupra destinului democraţiei... Cer tuturor să respecte victoria italienilor. Am încredere în ei“. Idee reluată şi de Margaritis Schinas, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene: „Doar italienii şi numai ei vor decide asupra viitorului lor şi nimeni altcineva“.
Bine zis, numai că sentimentul meu este că s-ar putea să fie prea târziu pentru a compensa valul de indignare care a cuprins clasa politică din Italia. Cu ce efecte probabile? (Mai multe detalii AICI)

RFI:

George Soros a anunțat lansarea unei campanii în vederea convocării unui al doilea referendum în Marea Britanie privind ieșirea din Uniunea Europeană. Euroscepticii britanici l-au acuzat pe miliardarul american că nesocotește voința electoratului exprimată în 2016.
Într-un discurs ținut la Paris, Soros a afirmat că Uniunea Europeană se află într-o "criză existențială", menționând trei probleme presante: migrația, austeritatea și dezintegrarea teritorială.
El a exemplificat dezintegrarea teritorială prin Brexit - ieșirea Marii Britanii din UE - pe care a numit-o un proces dăunător ambelor părți.
"Divorțul va fi un proces lung, care va dura probabil mai mult de cinci ani. Cinci ani este o eternitate în politică, în special în vremuri revoluționare ca cele din prezent. În final, depinde de poporul britanic ce dorește să facă. Dar ar fi mai bine totuși dacă ar ajunge la o decizie mai devreme decât mai târziu. Acesta este scopul inițiativei numit 'Best for Britain' pe care o sprijin" a spus Soros.
Best for Britain este o organizație înființată în 2017 care militează pentru rămânerea Marii Britanii în UE și căreia Soros i-a donat deja sute de mii de lire sterline.
El a anunțat că în următoarele zile va fi anunțat manifestul Best for Britain care până acum a făcut lobby în parlament pentru amendarea proiectului de lege privind ieșirea din UE în sensul convocării unui al doilea referendum după încheierea anul acesta a negocierilor dintre guvernul britanic și UE. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.