Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu atestat în medicina de călătorie, Valeriu Gheorghiţă îi contrazice pe cei de la Pfizer și Universitatea Oxford: 'Nu se pune problema de o a treia doză'

Spatiul Medical
Valeriu Gheorghita

Vaccinul anti-COVID oferă protecţie şi în faţa variantei Delta, iar fără a creşte rata vaccinării va fi foarte greu să se evite mai târziu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, a declarat miercuri seara preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

"Vaccinarea scade transmiterea prin faptul că reduce riscul de infecţie asimptomatică cu 50% până la 70%, chiar în cazul în care o persoană vaccinată este totuşi testată pozitiv avem date cât se poate de clare care arată că după cel puţin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu circa 30% până la 50% . Deci, fiind testat pozitiv şi vaccinat după prima doză avem acest risc cu circa 50% mai redus să transmitem infecţia celor cu care intrăm în contact.", a afirmat medicul militar, la Digi 24.

Citește și: Valeriu Gheorghiţă anunță sosirea valului patru: 'Va fi foarte greu să evităm mai târziu o creştere a numărului de cazuri'

Potrivit acestuia, în prezent nu se pune problema administrării unei a treia doze de vaccin.

"La acest moment nu se pune problema de o a treia doză din lipsa datelor şi pentru faptul că până la acest moment vaccinurile şi-au menţinut beneficiile, îşi menţin protecţia oferită. Chiar dacă pentru varianta Delta protecţia este uşor mai scăzută pentru infecţia asimptomatică şi forme uşoare, ea se menţine pentru forme moderat-severe, critice, grave, care ajung la spital", a arătat reprezentantul CNCAV.

El a afirmat că în prezent în România varianta dominantă a virusului este cea britanică, însă datele arată la acest moment faptul că sunt multe ţări în care tulpina Delta a devenit dominantă.

"La acest moment tulpina dominantă în România este tulpina Alpha - tulpină britanică. Este categoric în toată Europa, în 84% din secvenţierile efectuate rezultatul este tulpina Alpha britanică. Datele arată la acest moment faptul că sunt multe ţări în care tulpina Delta devenit dominantă", a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

El a amintit că la nivel mondial au fost administrate peste 3,2 miliarde de doze de vaccin.

"Sunt peste 3,2 miliarde de doze de vaccin administrate, totuşi ţările în curs de dezvoltare au până la 1% populaţie vaccinată", a mai spus preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.