Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Cu Buna Credinta' Nu inseamna bonus in criza: Plangerea la DNA la adresa lui Isarescu

isarescu

Cand iti platesti bonus de performanta iar poporul plateste impozite crescute ca sa acopere dobanzi suplimentare, nu e buna credinta!

Vezi și: DOCUMENT- Răsturnare de situație în istorie: regele Mihai a ABDICAT de bună voie, în 1947

Poti baga pensiile la inaintare oricat tine spatiul de emisie, dar e greu sa ascunzi sume date pe bonus de performanta or despagubiri frauduloase la ANRP.

270 de cetateni au facut o plangere la DNA impotriva lui Isarescu referitor la implicarea acestuia in supradimensionarea imprumutului de la FMI si actiunile din timpul crizei - AICI

Cum plangerea nu este in spatiul public prezint cateva argumente simple pentru care apararea BNR deja expusa nu tine apa:

“În replică, BNR spune că ”Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială””

Vezi și: Nicolae al României – ultima șansă a unei Case Regale muribunde

Altfel spus BNR se apara cu imunitatea din Articolul 25 din Statul BNR.

Pe langa faptul ca articolul respectiv nu este Constitutional (Asa cum rezulta din respingerea de catre Presedintele Iohannis a articolului cu acelasi text inserat in Legea de constituire a Comitetului de Macrostabilitate) acest articol vorbeste de “cu bună-credinţă şi fără neglijenţă”.

Apararea BNR, punctul unu: Cu buna credinta

“Cu buna credinta” pentru orice om de bun simt presupune sa nu afectezi major economia unei tari, sa nu ii produci un prejudiciu direct si indirect, sa nu afectezi afaceri si viata persoanelor iar in contrapartida sa obtii bonusuri de performanta pe seama acestor nenorociri.

Vezi și: Viktor Orban dă lovitura decisivă Europei cu ajutorul românilor

Bonusarea BNR in cazul penalizarii economiei a fost facuta cu premeditare.

Deja la sfarsitul anului 2008 BNR stia că isi poate aproba bonus de performanta daca mentine dobanzile ridicate la lei, daca nu da drumul la rezervele minime si daca depreciaza cursul de schimb.

! Era pentru prima data cand puteau sa isi ia bonus de performanta dupa zeci de ani!

Bonusurile de performanta aprobate de Isarescu in perioada crizei sunt strict legate de imprumutul de la FMI, supradimensionarea acestuia si deciziile de politica monetara si de credit care au afectat economia.

BNR a alterat conditiile financiare ale Romaniei in perioada crizei, penalizand economia reala.
Despre conditiile financiare am scris aici

Vezi și: Sky News va fi acționat în judecată. La cât e estimat prejudiciul

Imprumutul supradimensionat de la FMI a modificat pretul riscului. Diferenta a intrat in buzunarele BNR, pierderea a fost descarcata asimetric pe economia reala. Pierderea inregistrata de economia reala a fost, la simpla estimare de 20 de ori mai mare decat profitul din care si-a dat bonus de performanta Isarescu.

Altfel spus, imprumutul care a reprezentat o supragarantie ar fi permis BNR sa:
– scada dobanzile spre 2% (cum a facut Polonia)
– sa reduca rezervele minime pentru a injecta lichiditate in economie si
– sa mentina cursul euro leu sub 3,9 lei pentru un euro si nu peste 4,2 lei pentru un euro.

Toate cele trei actiuni/inactiuni se regasesc direct in canalele prin care BNR a facut profit in criza.

Pe baza acestui profit BNR si-a acordat bonus de performanta, 28,4 milioane de euro pe toata perioada crizei, dupa inregistrarea de cheltuieli excentrice de tipul a 5 masini pentru 1 milion de euro.

Bonusul BNR a venit pe canalul:
– rezervelor minime ridicate, BNR investind banii ieftini blocati de la bancile comerciale (costul acestui blocaj este transferat de banci catre clientul final)
– Dobanzii la lei, BNR imprumutand sistemul bancar aflat in deficit de lichiditate la dobanzi mari e.g. 14,25% (costul leilor a fost transmis imediat in nivelul indicatorului Robor la care se stabilea dobanda creditelor pentru companii si persoane fizice)
– Cursului de schimb (pentru un tratament al asimetriei la reevaluare a pierderii/castigului prin deprecierea cursului in raportul anual BNR pe 2006).

Apararea BNR, punctul doi: fara neglijenta

Un alt aspect inclus in articolul 25 cu care se apara Isarescu este: masurile luate au fost fara neglijenta.

– este de competenta sugacilor sa stie ca in criza se relaxeaza conditiile financiare ceea ce este exact invers decat a actionat BNR in criza. Avand asigurarea reprezentata de un imprumut FMI supradimensionat puteau usor sa procedeze exact ca celelalte banci centrale si sa reduca dobanzile si rezervele minime obligatorii
– neglijenta este atributul fundamental al comportamentului Guvernatorului Isarescu inainte si dupa declararea oficiala a crizei in Romania in conditiile in care au existat mai multe iteratii care aratau supradimensionarea imprumutului, reactia publica a cehilor, care au acuzat FMI de calcule gresite, complacerea in a anunta cresteri de 3-6% pe an.

Supradimensionarea imprumutului de la FMI este usor de inferat de fiecare tinand cont de urmatoarele:

– Au ramas bani netrasi, cateva miliarde de euro fiind returnate
– A fost facut pe estimari de crestere de 3% in conditiile in care 2009 a fost minus 7.1%, 2010 a fost minus 2% iar 2011 virtual zero
– Cu un deficit de prognoza de crestere cumulat pe 3 ani de 18% din PIB (pentru simplificare la un PIB de 150 miliarde de euro, inseamna 27 de miliarde de euro) si cu aproximativ o rata de colectare a veniturilor bugetare de 30%, inseamna ca veniturile reale au fost mai mici cu 8,1 miliarde de euro decat cele calculate de Isarescu
– Multiplicatorii fiscali in criza nu sunt aceeasi cu multiplicatorii fiscali valabili in conditii economice normale

Pentru un tratament complex al erorilor legate de prognozele de crestere si multiplicatorii fiscali in “Growth Forecast Errors and Fiscal Multipliers” de Olivier Blanchard si Daniel Leigh - aici

O diploma de la un inalt prelat ortodox, primit de Isarescu in plin scandal legat de aurul de la Londra, nu tine de ” cu bun simt si fara neglijenta”.

Vezi și: Klaus Iohannis, jignit de Ziua Marinei: Ce i-au reproşat oamenii / VIDEO

Citește și: Schimbare MAJORĂ anunțată de ANAF. Sunt vizați toți românii cu carduri

Citește și: PNL taie în carne vie: Doi deputaţi sunt OUT

Citește și: Victor Ponta, anunț APOCALIPTIC pentru România: Ce ne așteaptă e TERIBIL

un comentariu de Lucian Isar, finanțist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.