Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu prilejul Veghii ecumenice de la Ierusalim, Papa Francisc: Iubirea fraternă să-i identifice pe creștini

BAABEL
Leul simbol ierusalim

Papa Francisc a transmis un mesaj video cu prilejul Veghii ecumenice de Rusalii organizată la Ierusalim, de Mișcarea catolică de reînnoire carismatică. Veghea de rugăciune a avut loc la Biserica anglicană “Christ Church”, din Ierusalim, sâmbătă, 22 mai, în cursul serii. Mesajul video al pontifului a fost transmis în cadrul inițiativei de rugăciune la care au participat credincioși de diferite tradiții creștine, conform vaticannews.va

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

23 mai 2021- Vatican News. „Doresc să mulțumesc acestei Biserici anglicane pentru ospitalitatea sa, mulțumindu-le și persoanelor care au făcut posibilă această transmisiune și, în primul rând, îi mulțumesc fratelui și prietenului meu, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, care a împărtășit cu noi o atât de frumoasă reflecție despre Duhul Sfânt.” Astfel a spus pontiful la începutul mesajului, adresând totodată mulțumiri Mișcării catolice de reînnoire carismatică care, ascultând sugestiile pontifului, a organizat această Veghe de Rusalii, prin intermediul unei Comisii formată din 5 catolici și din 5 membri aparținând diferitor Biserici și comunități creștine.

„Aceasta este o noapte foarte specială” – a spus pontiful. „Doresc să împărtășesc cu voi ceea ce am în inimă, gândindu-mă la Ierusalim, oraș sfânt pentru fiii lui Abraham. Mă gândesc la „camera de sus”, la upper room, unde trimisul Tatălui, Duhul Sfânt pe care Isus îl promite după învierea sa, coboară cu putere asupra Fecioarei Maria și a discipolilor, transformând pentru totdeauna viața lor și întreaga istorie. Mă gândesc la Biserica sfântului Iacob, Biserica Mamă, prima, Biserica credincioșilor din Ierusalim, cu Mesia, cu toții evrei. Biserica sfântului Iacob care nu dispare niciodată din istorie. Este vie și azi. Mă gândesc la dimineața următoare. Cartea Faptele Apostolilor ne istorisește că la Ierusalim se aflau evrei evlavioși din toate națiunile pământului care „plini de uimire”, i-au auzit pe acei galileeni vorbind în limba lor.

Mai departe, istorisirea descrie comunitatea credincioșilor în Isus: nimeni nu se afla în nevoie pentru că aveau totul în comun. Iar poporul spunea despre ei: „priviți-i cum se iubesc”. Iubirea fraternă îi identifică. Iar prezența Duhului Sfânt îi face comprehensibili. În această noapte răsună în interiorul meu, mai mult ca oricând, acel „priviți-i cum se iubesc”. Cât este de trist când se spune despre creștini „priviți-i cum se ceartă”. Poate lumea de azi să spună despre creștini: „priviți-i cum se iubesc” sau poate să spună, cu adevăr, „priviți-i cum se urăsc” sau „priviți-i cum se ceartă”? Ce ni s-a întâmplat? Am păcătuit împotriva lui Dumnezeu și împotriva fraților noștri. Suntem divizați, am rupt într-o mie de bucăți ceea ce Dumnezeu a făcut cu atâta iubire, cu pasiune și bunătate. Cu toții, cu toții trebuie să cerem iertare Tatălui tuturor și avem nevoie să fim iertați.

Dacă a fost întotdeauna necesară unitatea creștinilor în spiritul iubirii reciproce, azi este mai urgentă ca oricând. Să privim lumea: molima, efect nu doar al virusului dar și al egoismului și al lăcomiei, care face ca cei săraci să fie și mai săraci iar cei bogați să devină și mai bogați. Natura se apropie de limitele posibilităților sale din cauza acțiunii prădătoare a omului. Da, omul căruia Dumnezeu i-a spus să aibă grijă de pământ și să-l facă să rodească.”

„Frați și surori” – a continuat pontiful – „această noapte poate fi o profeție, poate fi începutul mărturiei pe care noi, creștinii, împreună, trebuie să o dăm lumii: a fi mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu vărsată în inimile noastre de Duhul Sfânt care ne-a fost dat. Iubire la care suntem chemați și noi, cei care credem în Isus. Pentru că în această noapte, mii de creștini înălțăm împreună, din toate colțurile lumii, aceiași rugăciune: vino Duhule Sfânt, vino Duh al Iubirii și schimbă fața pământului, schimbă inima mea.

În această noapte vă îndemn să ieșim la fereastra lumii și să facem să devină realitate mărturia primei comunități creștine: „priviți-i cum se iubesc”. Ieșiți împreună să molipsiți lumea! Să ne lăsăm schimbați de Duhul Sfânt pentru a putea schimba lumea. Dumnezeu este fidel; nu-și retrage niciodată promisiunea, pentru că este fidel”. Doresc să amintesc azi, de la Ierusalim, profeția marelui profet al Israelului: „În zilele de pe urmă, muntele casei Domnului va fi stabilit pe vârful munților și va fi mai înalt decât colinele și se vor îndrepta spre el toate neamurile. Popoare multe vor veni și vor zice: ‚Veniți să urcăm la muntele Domnului, la casa Dumnezeului lui Iacob! El ne va învăța căile sale și noi vom umbla pe cărările lui. Căci din Sion va ieși legea și din Ierusalim cuvântul Domnului. Va judeca între neamuri și va decide între multe popoare. Vor schimba săbiile lor în fiare de plug și sulițele lor în seceri. Niciun neam nu va mai ridica sabia împotriva altui neam și nu vor mai învăța războiul’ (Isaia 2, 2-4). Așa să fie!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.