Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuba a autorizat supravegherea electronică în anchetele penale fără acordul unui judecător

csm1609.ro
inspectia judiciara judecator

Cuba a autorizat supravegherea electronică în anchetele penale fără a fi nevoie de acordul unui judecător, ceea ce atras critici din partea SUA, care acuză Havana că prin această măsură intenţionează să spioneze opozanţii şi turiştii, transmite AFP.

Potrivit Monitorului Oficial de la Havana, această evoluţie a legii vizează adaptarea textelor legislative ''la prevenirea şi la lupta contra spălării de bani şi finanţării terorismului''.

Pe 18 noiembrie, Codul penal cubanez a fost modificat şi prevede acum ''tehnici speciale de anchetă''. Printre acestea figurează ''infiltrarea'', utilizarea ''supravegherii electronice'' şi urmărirea transporturilor care ar putea conţine material considerat drept ilegal.

Conform textului legislativ modificat, anchetatorul poate solicita o autorizaţie procurorului general al Cubei înainte de a pune în practică o ''supraveghere electronică'' pentru o durată de şase luni, care poate fi extinsă cu o perioadă similară.

Citește și: Poliția o caută pe fosta șefă DIICOT - Alina Bica, dată în urmărire internațională după condamnarea cu executare

''Acest lucru există în toate ţările lumii, dar în Cuba nu era reglementat. Diferenţa este că în alte părţi este nevoie de autorizaţie de la un judecător, în timp ce în Cuba asta se rezolvă între Poliţie şi Parchet'', a explicat pentru AFP expertul în drept constituţional Julio Fernandez Estrada.

''Supravegherea electronică'' autorizează anchetatorii să ''asculte şi să înregistreze conversaţii'', să localizeze şi să urmărească (suspecţi), să realizeze fotografii şi înregistrări video şi să pună sub ascultare toate tipurile de comunicaţii, a explicat el.

Secretarul de stat adjunct american responsabil pentru America Latină, Michael Kozak, a criticat această evoluţie a dreptului cubanez. ''Regimul castrist a promulgat o nouă lege care permite supravegherea în Cuba. Regimul poate urmări, supraveghea şi plasa pe oricine sub ascultare în Cuba sub pretextul că 'reduce infracţionalitatea'. În statul poliţienesc al lui Castro, a gândi diferit este considerat o crimă'', a scris Kozak pe Twitter.

Administraţia Trump a înăsprit embargoul impus Cubei în 1962 de SUA, acuzând guvernul cubanez de oprimarea propriului popor şi de sprijinirea militară a regimului condus de Nicolas Maduro în Venezuela

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.