Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culisele scandalului în care a fost implicat Klaus Iohannis: Planul de rezervă al şefului statului

Klaus Iohannis

Ies la iveală noi amănunte incendiare din culisele scandalului în care a fost implicat şeful statului, Klaus Iohannis. Ce s-a întâmplat de fapt în Bulgaria?

Ca măsură de a întâri Flancul Estic al NATO, România a propus Turciei şi Bulgariei formarea unei flote comune în ideea de a arăta că „Marea Neagră nu este doar a Rusiei“, anunţă surse diplomatice. Influenţa Moscovei la Sofia şi problemele interne ale premierului bulgar Boiko Borisov aproape că au omorât din faşă proiectul. Cu Bulgaria ieşită din joc, România ar putea continua alianţa doar cu Turcia. Primele semne că România şi Bulgaria nu au ajuns la un acord în privinţa flotei comune în Marea Neagră au apărut imediat după întâlnirea celor doi şefi de stat de la Sofia. Rosen Plevneliev a ocolit răspunsul. „Noi vrem mai multă colaborare şi vrem mai multă securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste iniţiative, inclusiv ca NATO să ia aceste decizii în ceea ce priveşte Regiunea Mării Negre, care este de o importanţă tot mai mare“, a spus Plevneliev. Preşedintele bulgar a preferat să vorbească despre contribuţia ţării sale la birgada terestră a NATO pe teritoriul României, un poroiect agreat deja de toţi miniştrii Apărării ale statelor membre NATO.

Citeşte şi: Noi dezvăluiri din Dosarul Băneasa: Paul Lambrino îl poate îngropa pe miliardarul israelian

După întâlnirea cu Plevneliev, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit de premierul Boiko Borisov. Potrivit unor surse oficiale, Borisov a lăsat de înţeles că Guvernul bulgar nu va susţine „o acţiune împotriva Rusiei“, deşi flota comună este gândită cu scop defensiv. Poziţia lui Borisov vine pe fondul unor probleme politice interne. Coaliţia de guvernare este foarte aproape de a pierde majoritatea în Parlament, iar premierul Boiko Borisov se teme că partide pro-ruse pot trânti Guvernul. Populaţia Bulgariei este majoritar rusofilă şi, în plus, încă simte o antipatie istorică fata de Turcia, ceea ce face aproape imposibil ca politicienii bulgari sa accepte o flota comună cu România si Turcia împotriva Rusiei, conform adevarul.

Citeşte şi: Omul lui Dacian Cioloş le dă o mega lovitură medicilor: Ameninţări de la guvern

Acum, când Bulgaria s-a decuplat de la planul iniţial, România va negocia doar un tandem cu Turcia. „Vom vedea care este poziţia finală a Bulgariei. Se poate continua şi în formatul cu Turcia, să vedem cum se conturează. Bulgaria, dacă va dori sa participe, poate participa“, au declarat surse oficiale. Surse de la Palatul Cotroceni suţin că urmează discuţii intense în următoarele zile, astfel încât până la summitul de la Varşovia Românai va şti exact ce formulă va susţine pentru întărirea Flancului Estic.

Citește și: VIDEO Cea mai tâmpită nuntă din lume: Peste 5.000 de oameni au participat, dar rămâi interzis când afli cine au fost mirii

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.