Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a dejucat Facebook planurile lui Vladimir Putin în Rusia

reuters
hacker

Facebook a anunţat miercuri neutralizarea unei operaţiuni de dezinformare conduse din Rusia în mai multe ţări din Africa, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Conturile, paginile şi grupurile vizate, prezente pe Facebook precum şi pe Instagram, erau legate de ''entităţi asociate'' unui apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, Evgheni Prigozin, deja acuzat că în 2016 a organizat de la Sankt Petersburg, din Agenţia de căutare pe internet (Internet Research Agency), campania anti-Clinton şi pro-Trump în SUA.

Printre ţările africane care au fost ţinta operaţiunii de dezinformare descoperite de Facebook se numără Coasta de Fildeş, Republica Democrată Congo, Madagascar, Mozambic, Republica Centrafricană, Camerun, Sudan şi Libia. În total, reţeaua de socializare a eliminat 35 de conturi, 53 de pagini, şapte grupuri şi cinci conturi de Instagram.

Citește și: Olguța Vasilescu reacționează după ce Cozmin Gușă a intrat în PSD:’Nu mă simt confortabil’

Autorii campaniei au folosit o combinaţie de conturi false şi autentice aparţinând unor locuitori din Madagascar şi Mozambic. Conţinuturile online se axau pe informaţii internaţionale şi locale, inclusiv teme precum politica Moscovei pe continentul african, dar şi alegerile din Madagascar şi Mozambic sau critici faţă de politica SUA şi a Franţei în regiune.

''Am descoperit aceste activităţi în cadrul anchetelor noastre interne asupra operaţiunilor Rusiei în Africa'', explică reţeaua de socializare.

Circa 475.000 de conturi urmăreau unul sau mai multe dintre conturile sau paginile suprimate. Aproximativ 450 de persoane erau membre ale unuia sau mai multor grupuri şi circa 650 urmăreau unul sau mai multe din conturile Instagram create pentru operaţiunea de dezinformare, iar operatorii au plătit 77.000 de dolari pentru publicitate pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.