DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cum a fost salvat un pacient cu o boală gravă, după ce a fost refuzat de multe centre medicale

Radu Pop
cardiologie

Anevrismul aortic toraco-abdominal este o afecțiune cardiovasculară complexă, gravă, care dacă nu este diagnosticată și tratată corespunzător, se poate complica cu disecție sau ruptură, cu risc vital major. În cazurile severe, opțiunile de tratament sunt limitate, chirurgia cardiovasculară clasică, deschisă, implicând multe complicații și un grad de mortalitate crescut.

Cu un astfel de diagnostic grav s-a confruntat și un pacient în vârstă de 48 de ani, care, până să ajungă la SANADOR în vederea găsirii unei soluții pentru problema sa de sănătate, a fost refuzat de multe centre din țară, din cauza riscurilor ce ar fi putut apărea. Mai exact, pacientul a fost depistat cu un anevrism aortic toraco-abdominal tip 2, ceea ce presupunea că principalul vas de sânge din organism – aorta – avea peretele slăbit și deformări pe o lungime mare, de la nivelul toracelui până la cel abdominal.

Cazul a fost rezolvat printr-o procedură de cardiologie intervențională, minim invazivă, efectuată în premieră națională, echipa medicală condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR, optând pentru utilizarea unei endoproteze vasculare personalizate, realizată pe baza unui mulaj al aortei pacientului. Acest lucru a contribuit la scăderea cu 70% a cantității de substanță de contrast necesare, precum și la diminuarea dozei de iradiere administrate în timpul intervenției.

Operația a durat patru ore și s-a încheiat cu succes, rezultatele fiind vizibile imediat. În plus, fiind o intervenție minim invazivă, abordul făcându-se prin cele două artere femurale și prin artera brahială dreaptă, beneficiile pentru pacient au fost multiple: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, spitalizare de scurtă durată, recuperare mult mai rapidă și reinserție socio-profesională la scurt timp după intervenție.

Rezolvarea cazului a fost posibilă datorită dotărilor de top disponibile la Spitalul Clinic SANADOR,  Laboratorul de Angiografie de aici fiind singurul din țară care dispune de două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. Cele două echipamente permit tratarea în condiții de maximă siguranță chiar și a celor mai complexe cazuri. De asemenea, echipele medicale multidisciplinare de la SANADOR sunt formate din chirurgi cardiovasculari, specialiști în cardiologie intervențională și medici cardiologi specializați și supraspecializați în centre de referință internaționale și cu o vastă experiență.

La SANADOR, prin Centrul de Excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, pacienții au acces la servicii complete și complexe atât de diagnostic, cât și de tratament, iar acolo unde există indicație spre chirurgie, intervențiile se fac, ori de câte ori este posibil, minim invaziv, atât video-asistat cât și endovascular transcateter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.