Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a pierdut PNL, electoratul diasporei?

aurelian mihai

Dezastrul electoral pentru PNL în electoratul aflat în afara țării, își are „secretul” în cea mai proastă strategie posibilă privind campania electorală pentru circumscripția 43 diaspora în 12 ani de când urmăresc și analizez fiecare campanie electorală desfășurată în afara granițelor țării.

 

În ciuda succesului imens reprezentat de către dl. președinte Klaus Iohannis, candidatul PNL, acum un an, când pentru prima dată, un candidat al PNL reușește să aducă un scor aproape de unanimitate în afara țării, scor de circumscripție la care spera vreodată doar UDMR în Harghita, PNL, prin candidatul Klaus Iohannis reușește un record în anul 2019.

 

Ce s-a întâmplat între timp și cum a „reușit” PNL „performanța” de a nu rămâne pe trendul sfârșitului de an 2019, tocmai în diaspora, acolo unde, în mod tradițional, românii votau PNL?

 

În primul rând, bâlbele de la Guvernare în politica pentru românii de pretutindeni, bâlbe și administrație care mai mult a enervat cetățenii, prin lipsa unor proiecte care să aducă realizări concrete, o promovare intensă a românilor din diaspor, lucruri care izvorăsc, parțial, dintr-o lipsă crasă a cunoașterii realității vieții departe de casă, prin propriul exemplu.

 

 

În al doilea rând, desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, chiar dacă intra în logica reducerii numărului de ministere, pentru a gândi un Guvern suplu, a cauzat o altă nemulțumire din partea diasporei, pentru că Departamentele, cele două, înființate la începutul anului 2020, neavând personalitate juridică, au creat o imagine ruptă de realitate a responsabililor politici din PNL Diaspora, practic, românii au văzut o retrogradare a acestui fapt, trecerea de la un minister, la un departament cu fără prea multe atribuții, lucru înțeles în fapt ca o fugă de răspundere pe segmentul politicilor pentru românii de pretutindeni, așa cum rezultă din Hotărârea 137/2020 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, prin art. 23, alin. (1): „Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, denumit în continuare D.R.P., se organizează și funcționează ca structură fără personalitate juridică, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului…”.

 

În al treilea rând, distribuirea sinecurilor după un algoritm departe de orice elementar bun simt privind implicarea directă a românilor care au trăit în diaspora ani, zeci de ani, a emigranților. Acești români, din diaspora nu au avut o șansă reală în conducerea DRP, posturile directoriale fiind ocupate de oameni fără o legătură clară, directă, prin simplul exemplu, așa cum spuneam, cu românii de pretutindeni. Așadar, toată această distribuție de sinecuri, mă duce cu gândul la o decizie subiectivă, tratament aplicat de mult, din păcate, chiar și în cazul organizației PNL Diaspora, anii anteriori.

 

În al patrulea rând, ca eșecul să fie de amploare, postul de secretar de stat, chiar dacă ocupat de un cetățean cu ceva ani în străinătate, dar cu zero experiență în administrație ori Legislativ, în vreuna din instituțiile cu atribuții pentru românii de pretutindeni, nu a fost vizibil și nici mandatul, șters, nu a adus o notă de culoare în rândul electoratului, din pricina lipsei unei activități intense. Românii din diaspora, majoritatea, nu știau că există un secretar de stat nou, nu îi cunoșteau numele, acest post devenind irelevant, fără a fi cumva un factor de perspectivă pentru a atrage atenția în mod, nici cel puțin simbolic pentru o afinitate a cetățeanului de rând cu direcția politicienilor partidului.

 

În al cincilea rând, DEZMĂȚUL! În plină Pandemie, când românii din diaspora au avut de suferit, când și-au pierdut locurile de muncă, când vara, o mulțime dintre cetățenii români din diaspora priveau cu disperare încotro să apuce, cu buzunarele mai mult goale, cu o condiție extremă, unii dintre ei, vecină cu sărăcia absolută, au avut de îndurat rușinea în numele națiunii române de a se pomeni în diaspora, cu demnitarii PNL pe la nunțile de partid, Sicilia este un exemplu, unde vara trecută, cetățenii români mi s-au plâns revoltați, după ce i-au văzut pe politicienii PNL Diaspora chefuind, cum spuneam, în plină Pandemie, lucru sesizat în presă.

 

Am adresat întrebarea demnitarilor pentru a prezenta biletele pentru cursa aeriană și pentru a ne convinge cu toții dacă drumul făcut din țară în Italia a fost achitat din bani publici sau nu, răspuns pe care nu l-am văzut nici până în ziua de astăzi din lipsă de respect pentru românii care trudesc în diaspora și pentru România, oameni loviți de consecințele economice ale acestei Pandemii de coronavirus, oameni, mulți dintre dumnealor, neavând bani nici măcar să revină în țară, să se deplaseze pentru a-și vedea părinții ori familia.

 

Poate vă vine greu să credeți, dar în diaspora există multe necazuri, iar o mulțime de români sunt victime ale sărăciei extreme, chiar și în Sudul Siciliei, situație relatată de presă în numeroase rânduri.

 

Apropierea alegerilor parlamentare a adus înaintea românilor din afara granițelor țării, din partea unor partide politice și a candidaților care nu provin din rândurile comunităților de români de pretutindeni, iar aici s-a încadrat, din nefericire și PNL.

 

În minus, PNL Diaspora nu a abordat o strategie de „rebranduire”, în sensul cerut de opinia publică, situație adoptată cu succes inclusiv de partidul AUR.

 

PNL a venit în ultimii ani cu oameni vechi în politică, cu rezultate mai puțin decât modeste, oameni pe care, după mai multe mandate parlamentare, românii nu îi cunoșteau.

 

Sunt și astăzi români care habar nu au cum se numesc parlamentarii PNL Diaspora, iar lipsa de notorietate exprimă o realitate nefirească pentru un partid politic, cel mai mare partid politic din diaspora.

 

Campania electorală încheiată recent cu alegerile parlamentare din 5 și 6 decembrie 2020, a însemnat un dezastru, PNL clasându-se pe primul loc, până la acest moment, în cazul țărilor cu electorat puternic, doar în Republica Moldova și Spania.

 

Rămâne întrebarea:

 

Cine va pescui electoratul PNL, de acum înainte?

 

Să-i fie totuși comod PNL-ului un direcția către un „confortabil” loc 3 pe diaspora, acolo de unde zgârie cele 25% din voturile alegătorilor?

 

Președintele Iohannis, intuiesc că nu are cum să fie mulțumit de situație, dar după ce ani de zile, o mulțime de oameni au fost marginalizați ori îndepărtați din posturile de decizie de către conducerile acestei organizații, rămâne de văzut ce se va întâmpla, pentru că o organizație închistată, condusă haotic, incapabilă de a aduce un rezultat frumos pe diaspora este un pasiv în cârca unui partid politic, a PNL, PNL care în loc să beneficieze de voturile diasporei, va trebui să mai aducă voturi de acasă, din România, pentru a ocupa, în genunchi, prin redistribuire, locul de la Senat pentru Circumscripția electorală 43 Diaspora?

 

Aurelian MIHAI, deputat diaspora 2012-2016 (fost deputat PNL Diaspora)

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.