Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum analizează BOR ruperea Bisericii Ortodoxe Ruse de Patriarhia Constantinopolului

preoti

Biserica Ortodoxă Rusă va trebui să rupă relaţiile cu Constantinopolul, după ce Sinodul întrunit la Istanbul a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a declarat, joi, Alexandr Volkov, purtător al patriarhului rus Chiril.

Citește și:ULTIMA ORĂ: Proiectul de OUG pe legile justiţiei a ajuns la CSM (surse)

Patriarhia Română susține că poziția sa este una favorabilă autocefaliei, însă pe cale amiabilă. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a explicat pentru STIRIPESURSE:RO cum vede BOR acest eveniment important: „Patriarhia Ecumenică nu a proclamat încă autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. E doar o reînnoire a hotărârii de a o proclama în viitor. Important: s-a operat momentan doar revocarea caterisirii ierarhilor schismatici.

Poziția BOR este una favorabilă acordării autocefaliei, însă pe cale amiabilă a dialogului dintre Patriahia Ecumenică și Biserica Ortodoxă Rusă, întrucât ambele au avut de-a lungul timpului jurisdicție asupra Bisericii din Ucraina.

Nu am alte detalii și nici nu pot face deocamdată alte comentarii”, declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Citește și: Klaus Iohannis a SEMNAT: decizie importantă pentru viitorul României

Patriarhia de la Constantinopol a anunţat joi, la finalul unui sinod de două zile, la Istanbul, că a decis să recunoască în Ucraina o biserică independentă de tutela religioasă a Moscovei.

Ea a luat de asemenea hotărârea să-l ”restabilească în funcţia sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, care a autoproclamat o patriarhie independentă de tutela rusă după independenţa Ucrainei, în 1991, ceea ce i-a adus excomunicarea Moscovei.

Ortodocşii din Ucraina sunt dezbinaţi - o parte aparţine Bisericii din subordinea Patriarhiei de la Moscova, iar altă parte este credincioasă Patriarhiei de la Kiev, autoproclamată după independenţa ţării şi care nu era, până în prezent, recunoscută de vreo biserică ortodoxă din lume.

Biserica Ortodoxă Rusă şi-a întrerupt, în septembrie, o parte a legăturilor cu Patriarhia de la Constantinopol, cu care întreţinea relaţii dificile.

Biserica rusă a avertizat că probabil vor avea loc tulburări în Ucraina, în urma hotărârii Patriarhiei de la Constantinopol - în contextul în care unii membri ai clerului din parohii credincioase Moscovei şi-au îndemnat credincioşii să fie pregătiţi să-şi apere bisericile şi mănăstirile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.