Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar putea românii să fie influențați de referendumul pentru Brexit

Ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit) îi va fi influența nu doar pe britanici ci și pe români. Mai jos discutăm câteva scenarii posibile.

Scenariul 1: Marea Britanie rămâne în UE

În acest caz nu va exista nici un efect asupra României sau a cetățenilor români care trăiesc și muncesc în Regatul Unit.

Autoritățile de la Londra nu vor putea cere concesii suplimentare în urma rămânerii deoarece concesiile posibile s-au negociat deja înainte de referendum.

Scenariul 2: Marea Britanie părăsește UE dar rămâne în Piața Comună.

Aranjamentele instituționale care definesc Uniunea sunt mult mai complicate decât simpla apartenență sau ieșire. De exemplu, România este membră a Uniunii dar nu emite euro. San Marino nu este membru al zonei euro sau al dat emite euro pe baza unui acord special.

Unul din stâlpii de rezistență ai Uniunii Europene este tocmai Piața Comună. Chiar și tabăra care dorește ieșirea Marii Britanii din UE acceptă ca are nevoie de acces la această piață. Dar un eventual acord bilateral Marea Britanie - UE va readuce înapoi tocmai constrângerile care dus la Brexit. Marea Britanie va trebui să adere la regulile de calitate ale pieței comune și să permită libera circulație a mărfurilor și muncii.

Mai mult, britanicii vor trebui chiar să contribuie cu fonduri care celelalte state. (Norvegia, spre exemplu, contribuie la dezvoltarea societății civile în România tocmai în contrapartidă la accesul la Piața Comună.)

Doar că s-ar putea ca Marea Britanie să nu fie primită în această Piață Comună, cel puțin nu imediat. Mai mulți experți sunt de acord că interesul Europei este să "pedepsească" Marea Britanie pentru Brexit ca să descurajeze alte tendințe centrifuge.

Mai mult, nu este clar dacă Parlamentul britanic are mandat să impună condiții atât de similare cu cele care au dus la Brexit.

Scenariul 3: Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană și Piața Comună

În acest scenariu au loc efectele cele mai semnificative. În ceea ce privește politicile de migrație este de așteptat ca statul britanic sa ia măsuri mai dure de limitare a acesteia.

În ceea ce privește relațiile economice, Marea Britanie este un partener major pentru România. Balanța relațiilor comerciale este net în favoarea nostră, iar Marea Britanie este a cincea destinație a exporturilor românești. Astfel, separarea de piața comună și eventuale măsuri protecționiste ar duce la scăderea exporturilor României.

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.