Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au eșuat DE DOUĂ ORI echipele de recuperare să-l salveze pe românul răpit în Burkina Faso

iulian ghergut rapit burkina faso

Românul Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso de gruparea teroristă Al-Murabitoun în data de 4 aprilie 2015, continuă să fie ostatic, la 19 luni după răpire, asta și pentru că două operațiuni de recuperare au eșuat. Una ar fi avut loc anul trecut și a doua s-a înregistrat în cursul acestui an, așa cum ne-au precizat surse apropiate de Celula de Criză care a fost constituită pentru recuperarea acestuia. Din păcate, aceste echipe au ajuns prea târziu.

Conform informațiilor, serviciile secrete autohtone, împreună cu serviciile străine de informații, au condus cele două operațiuni pentru salvarea românului răpit în Burkina Faso. În cel puțin într-un caz, tabăra de priznonieri a Al-Murabitoun fusese mutată, iar operațiunea a fost tardivă. Aceste informații sunt confirmate parțial și de autoritățile din Burkina Faso, care susțin oficial că au au indicii că tabăra în care se află Gherguț a fost mutată în Mali, un stat vecin din Africa.

Citește și: Românul răpit în Burkina Faso cere ajutorul Guvernului Cioloș: 'ELIBERAȚI-MĂ'

Reamintim că, gruparea Al-Murabitoun a prezentat în aceasta săptămână o înregistrare video, care ar fi realizată pe 21 septembrie 2016, în care Iulian Gherguț cere autorităților române să-l salveze. Gherguţ vorbeşte în franceză cu un accent pronunţat în videoclipul jihadiştilor şi susţine că este într-o stare bună de sănătate. De asemenea, cetăţeanul român apare cu o barbă deasă şi pare că este puțin confuz. Aceasta ar fi o primă probă că românul este în viață, potrivit Libertatea.

Iulian Gherguţ (39 de ani) făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao în momentul răpirii. Românul, care are și cetăţenie franceză, nu a fost rănit în timpul răpirii, atunci când cinci militanţi islamişti au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation. Compania îi aparţine omului de afaceri cu cetăţenie română şi australiană Frank Timiş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.