Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum castiga Orban si Iohannis Capitala

Ludovic Orban e o raritate – e printre ultimii pur-sange de partid din Romania.

Totul s-a amestecat pe scena noastra politica: taranistii au devenit pesedisti, pesedistii au devenit peempisti, pedelistii au devenit penelisti, oamenii s-au culcat de stanga si s-au trezit de dreapta sau au adormit conservatori si s-au desteptat social-liberali. Pana si Emil Constantinescu a schimbat putin PNTCD cu Actiunea Populara. Pana si Basescu a dat FSN pe PD.

Orban – nimic: liberal capos din 1993 pana azi. De 23 de ani. In tot acest timp, a pierdut o sumedenie de batalii in partid (pentru ca se si inscrie in toate); a fost scos uneori pe tusa si marginalizat; a fost chiar nedreptatit; si-a format propria tabara, asa cum se intampla la liberali, oameni cu idei si gura bogata, neincolonabili pe modelul Dragnea. Si totusi niciodata, dar niciodata, nu a rupt randurile partidului, nu a amenintat, nu a tradat.

E important sa tinem minte acest lucru atunci cand ne uitam la sondaje si descoperim ca bucurestenii isi doresc – politic vorbind, dincolo de aspectele gospodaresti – un primar de dreapta, agresiv si coltos cand vine vorba de PSD.

Va mai amintiti cu ce se ocupa Orban prin 2012-2013, in plin amor uselist?

“Lideri USL cer Partidului Național Liberal excluderea lui Ludovic Orban din cauza atacurilor repetate la Victor Ponta. În ultima postare pe Facebook, Orban spune că Ponta este un ”hibrid nereușit” între ”capitalismul lui Năstase” și ”comunismul lui Iliescu” și că nu va ezita să voteze orice moțiune de cenzură împotriva Guvernului pe care îl conduce social-democratul.

”Ieri, privindu-l pe Ponta, l-am văzut aievea pe Ion Iliescu al anilor ’90, mulţumind minerilor după reprimarea brutală a Pieţei Universităţii. Este adevărat că nu avea decât casca, nefiind dotat cu lămpaş sau bâtă. Este adevărat că nu a adus minerii la Bucureşti, dar a făcut un lucru mult mai grav: a promis minerilor că îi ia pe parlamentari de guler şi îi aduce să voteze în mină”, a scris Orban.

”Îl anunţ, pe această cale, pe domnul Ponta că voi vota orice moţiune de cenzură se va depune împotriva Cabinetului său şi voi face toate demersurile posibile pentru a-mi convinge colegii liberali că acest hibrid nereuşit între capitalismul lui Năstase şi comunismul lui Iliescu trebuie să plece din fruntea Guvernului României”, a continuat liberalul.

Vicepreședintele PNL, Puiu Hașotti, a declarat, într-o intervenție telefonică la Realitatea Tv, că e deplasată comparația Iliescu-Ponta, iar Orban riscă să fie exclus din PNL.

Președintele PNL, Crin Antonescu, spune că declarațiile lui Orban sunt ”un punct de vedere strict personal”, iar PNL nu va iniția sau susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului din care face parte. (“Orban risca excluderea din PNL”, septembrie 2013)”.

O dreapta mai tenace si mai verificata decat a lui Orban e greu de gasit. Basistii se vor regasi natural in bazinul sau electoral. Orban e, de altfel, Basescu din anii 2000. Cel fara Udrea. Cel dinainte de Duamna. Cu suvita impleticita aiurea pe cap. Care juca geamparale si hohotea cu stropi. Si care-i injura cu pasiune pe Nastase si Cozmanca – deveniti azi Dragnea si Neacsu, dovada ca istoria e regresiva. Orban din 2016 e mai autentic basist decat Basescu din 2016 – cel cu iesiri aiurea-n tramvai anti-SUA si anti-Justitie

Culmea e ca si anti-basistii se vor simti reprezentati de Orban. Intr-un oras unde au fost taiate din pix multe salarii si unde multe pensii au fost amenintate de furia reformista a fostului presedinte, e tonic sa-ti amintesti ca, in perioada in care Basescu era in plina putere, Orban il compara cu Sauron, stapanul Tinutului Intunericului – si cerea tuturor liberalilor “sa transforme in cenusa acest tinut”.

In campania din 2008, cu un PNL bagat in corzi de lupta lui Basescu cu PSD, scorul pentru Primaria Bucuresti a aratat asa:

Sorin Oprescu – independent, 30,52%

Vasile Blaga – PDL, 26,68%

Cristian Diaconescu – PSD, 13,12%

Ludovic Orban – PNL, 11,43%

Cozmin Gusa – PIN, 5,86%

Argumentul prestatiei slabe lui Orban din acea campanie – invocat de Liviu Anti-Defaimare Dragnea – este falacios: in conditiile in care aproape 30% din voturile dreptei au mers la Blaga, tras de un Basescu in forma maxima, si in care Oprescu a furat si el din electoratul liberal (pe atunci fura doar voturi), Orban a reprezentat Nicusor Dan-ul alegerilor din 2008. Mai mult nu putea obtine – doar voturi PNL pur-sange si niste hipsteri avant la lettre.

Astazi, insa, Orban pleaca in cursa pentru Primarie cu bazinul de 30%-40% al noului PNL. El poate maximiza acest bazin incercand sa mobilizeze cat mai mult din publicul basist dezamagit de insusi Traian sau care va accepta sa-si ofere votul in mod rational (“orice vot care nu merge la Orban este un vot pentru PSD”).

La asta se adauga capacitatea lui Orban de a prelua – tot pe modelul votului rational – o parte din tinerii lui Nicusor sau Ciucu-Macovei. Nicusor Dan si Ciprian Ciucu sunt candidati exceptionali; totusi, din pacate, in contextul votului intr-un singur tur, voturile lor vor fi numarate – cu palmute frematand de lacomie – de domnii Oprea si Dragnea.

Un factor esential in aceste alegeri va fi presedintele Iohannis. Desigur ca – impartial ca tot neamtul si ca tot presedintele – Klaus Iohannis nu va deveni un actor electoral asumat, ramand in limitele Constitutiei. Totusi, este greu de crezut ca Iohannis va consimti, prin tacere, ca un pesedist care voteaza cu bilele ascunse impotriva solicitarilor DNA (“din simpatie pentru domnu’ Madalin”, cum explica Anti-Defaimare Dragnea) sau care se lupta vanjos cu ANI sa devina stapanul miliardelor de euro ale Capitalei, pentru a face cu ele ce a facut si Sorin Oprescu.

In plus, in termeni politici, Iohannis are nevoie de o victorie simbolica in 2016 dupa un 2015 in care multi i-au reprosat rezerva si tacerea. Ori presedintele este, paradoxal, un politician de campanie, “mut” vreme de patru ani, dar care se trezeste intotdeauna si castiga garantat orice competitie. O victorie a dreptei in Bucuresti reprezinta, in mod subtil, relegitimarea ritualica de care Klaus Iohannis are nevoie dupa un an si jumatate de mandat.

In aceste conditii, Orban si Iohannis vor castiga Capitala.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.