Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum i-a sfidat Viktor Orban pe toți liderii UE: mișcare cu efecte fără precedent a Ungariei

viktor orban

A preferat să stea la masă cu Vladimir Putin decât să ia parte la summitul informal cu ceilalți lideri ai UE pentru a discuta despre criza din Orientul Mijlociu. Absența lui Viktor Orban nu a trecut neobservată la ședința extraordinară de marţi seara a Consiliului European, desfășurată prin videoconferință. Premierul ungar nu s-a conectat, delegându-l pe colegul său austriac, Karl Nehammer. Motivul? Era ocupat la Beijing pentru cel de-al treilea forum al Νoului Drum al Mătăsii, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Este prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina când un șef de stat sau de guvern al Uniunii Europene se întâlnește față în față cu președintele rus, subiect al sancțiunilor UE și destinatarul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională. Cei doi și-au dat mâna, au avut o întâlnire bilaterală, iar în fața camerelor mass-mediei ruse premierul ungar părea destul de nervos, fiind incapabil să stea nemișcat. Orban l-a asigurat pe Putin că Ungaria nu a dorit niciodată să se opună Moscovei și într-adevăr, cei doi și-au întărit relațiile bilaterale, în special în domeniul energetic. Președintele rus a folosit această ''photo opportunity'' pentru a demonstra că țara sa continuă să ''mențină și să dezvolte'' relații cu multe țări europene și că a negat izolarea internațională.

În mai puțin de un an, la 1 iulie 2024, Ungaria va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene şi va avea sarcina de a conduce toate ședințele Consiliului din primele luni de legislatură, în cadrul cărora vor fi definite pozițiile de vârf ale UE.

Numai că în cadrul Parlamentul European există voci care cer din nou revizuirea calendarului. ''După această întâlnire – atacă europarlamentarul liberal român Alin Mituţă,– nu există niciun motiv care să permită Ungariei să-și asume președinția Consiliului. Nu-l putem lăsa pe ambasadorul lui Putin să guverneze UE''.

Până la sfârșitul acestui an, Uniunea Europeană va trebui să decidă asupra unui pachet dublu de ajutoare pentru Ucraina. Unul legat de sprijinul militar și celălalt, de bugetul comunitar,  în valoare de 50 de miliarde pentru reconstrucția țării devastate de război. Pentru aprobarea acestui pachet dublu este nevoie de unanimitate, numai că Ungaria continuă să țină ostatic planul de ajutor. Mai mult, la Bruxelles există temeri că și Slovacia ar putea urma linia Budapestei, după succesul electoral al fostului premier Robert Fico, şi el tot un simpatizant al lui Putin. În ultimele zile, partidul său, Smer, a fost suspendat din Partidul Socialist European, iar europarlamentarilor săi li s-a arătat ușa de către grupul social-democraților din Parlamentul European.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.