Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum îi pot verifica angajații pe șefi la ANAF dacă le-au plătit CAS-ul sau CASS-ul

antena3.ro
anaf

Este necesară o simplă înrolare în serviciul Spaţiul Privat Virtual a celor de la ANAF, informează Adevărul.ro.

Sistemul permite angajaţilor să obţină rapid de la ANAF informaţii privind sumele declarate de angajatori referitoare la impozit pe venit, contribuţii la asigurări sociale (CAS) şi contribuţii la asigurări sociale de sănătate (CASS).

În ceea ce priveşte înregistrarea în SPV, aceasta se poate face fie printr-o vizită la Fisc, fie fără deplasarea la sediul unităţii fiscale, dacă salariaţii deţin un act administrativ fiscal (de exemplu: decizie de impunere, somaţie).

Potrivit ANAF, în serviciul Spaţiu Privat Virtual, prin solicitarea formularului „D112Contrib“, salariaţii pot obţine informaţii privind sumele declarate de angajator în formularul „D112 – Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate“.

Citește și: Alertă după o cursă Bucureşti-Tel Aviv! Autoritățile din Israel îi invită pe pasageri să efectueze un control medical. Ce s-a descoperit la bordul avionului

Ca să poată solicita un document în SPV, salariaţii trebuie să acceseze secţiunea „Cereri“. Se va deschide un formular în care se afişează CNP-ul şi apoi un meniu din care ei pot cere de la ANAF trei documente, printre care şi cel care conţine informaţii privind dările pe care le plătesc angajatorii în contul angajatului. Perioada pentru care sunt disponibile date este 2011 – prezent.

În cazul în care angajatorii nu virează impozitele şi contribuţiile sociale cu reţinere la sursă, ei riscă amenzi usturătoare, astfel: - între 4.000 şi 6.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi între 1.000 şi 1.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt de până la 50.000 de lei inclusiv;  - între 12.000 şi 14.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi între 4.000 şi 6.000 lei pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt cuprinse între 50.000 lei şi 100.000 lei inclusiv; -  între 25.000 şi 27.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi între 6.000 şi 8.000 lei pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt mai mari de 100.000 lei.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.