Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum riști să fii executat silit de ANAF fără să te aștepți

anaf

Faptul că PFA-urile care s-au trezit cu sume imense de plată către Fisc din cauza încadrării veniturilor ca fiind dependente vor scăpa de aceste datorii este o victorie a contribuabililor, însă are un efect pervers în societate: mulți români cred că nu mai trebuie să-și plătească impozitele, potrivit EVZ.

Sute de mii de români riscă să se trezească executați silit de Fisc, din cauza unei confuzii extrem de periculoase care s-a creat în ultimele săptămâni în legătură cu plata impozitelor.

Numeroase persoane care obțin venituri din activități independente au înțeles din recentele discuții publice despre recalificarea activităților independente în dependente și apoi despre amnistia fiscală a PFA-urilor cărora statul le-a cerut să achite contribuții sociale și penalizările aferente că nu mai trebuie să plătească nici ele impozitul pentru venitul de anul trecut. Deoarece s-au limitat la a citi doar titlurile știrilor din presă care vorbeau despre „amnistia fiscală a PFA-urilor” fără să studieze situația în detaliu, acești români care obțin venituri ca PFA, profesii liberale sau în baza unor contracte de colaborare sau de prestări servicii s-ar putea trezi cu popriri pe conturi dacă nu-și vor plăti la timp impozitele stabilite de ANAF. De fapt, pentru aceste persoane, situația nu s-a schimbat cu nimic, ele având aceleași obligații fiscale ca și până la discuțiile și proiectele legislative privind dependența activităților profesiilor liberale.

Specialist în fiscalitate: Impozitul și contribuțiile, bune de plată

„Această măsură legislativă (amnistia fiscală – n.r.) se referă doar la retratarea fiscală a veniturilor care au fost considerate până acum venituri din activități independente”, precizează expertul în fiscalitate Gabriel Biriș (foto dreapta) partener fondator al casei de avocatură Biriș Goran. „În niciun caz acest lucru nu înseamnă că persoanele care obțin venituri din activități independente și care aveau de drept să plătească impozite și contribuții sociale nu trebuie să le plătească. Aceste impozite pe venit și contribuții datorate rămân bune de plată”, subliniază Gabriel Biriș, pentru EVZ.

25 mai, termenul de depunere a declarației de venit

A mai rămas o săptămână până la data limită de depunere a declarației privind venitul realizat anul trecut. Formularul 200 trebuie depus de către persoanele fizice care au obținut venituri din activități independente, chirii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, vânzarea de acțiuni sau vânzarea-cumpărarea de valută. Totodată, declarația de venit trebuie depusă și de către persoanele fizice autorizate și de către profesiile liberale (avocați, notari, medici, auditori financiari, consultanți fiscali, contabili, arhitecți etc.). Anul trecut, 501.174 de români au depus declarația de venit pentru 2013, conform cifrelor ANAF, transmise EVZ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.