Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum să îți protejezi conturile online?

facebook.com
internet hacker

În ziua de astăzi, aproape oricine este prezent online sub o formă sau alta. Fie lucrăm cu internetul, fie facem cumpărături online, fie ne verificăm conturile bancare și câte și mai câte. Siguranța online ar trebui negreșit să fie una dintre prioritățile tale. Hoții de date există și pe internet și de fapt sunt mai prezenți ca niciodată. Ce poți face ca să îți protejezi conturile online, indiferent câte ai și unde? Noi îți putem da câteva sfaturi recomandate de toți specialiștii, tu decizi dacă ai vrea să le urmezi sau nu.

content-image

În primul rând, aproape orice site pe care îl frecventezi îți cere să îți faci un cont. Tu știi exact câte conturi ai cu adresa ta de email? Ei bine, noi îți recomandăm să îți rezervi câteva ore într-o zi - sau chiar o zi - și să faci o listă cu toate conturile pe care le ai, dar și cu parolele de la fiecare. Probabil ai fi surprins să constați că ai depășit cu mult zece conturi. Și pentru că tot am pomenit de parolă - da, orice cont pe care îl deschizi pe numele tău trebuie să fie protejat cu cel puțin o parolă. Ar fi bine să fie o parolă mai greu de ghicit, în niciun caz “1234”. Și, bineînțeles, pune parole mai dificile la toate conturile pe care le ai, nu o folosi pe aceeași.

În al doilea rând, dacă ai toate parolele memorate în laptopul tău personal - sau telefon, computer, orice ai folosi - ai face bine să fii la zi cu actualizările. Acestea vin în avantajul tău, în niciun caz în dezavantaj. Poate părea un pic enervant uneori, dacă acestea sunt dese, însă ar fi indicat să le faci. Ele îmbunătățesc protecția datelor și ajută și sistemul de operare să meargă mai bine.

În al treilea rând, specialiștii recomandă să ai un program antivirus pentru orice dispozitiv pe care îl folosești: și pentru calculatorul de acasă, dar și pentru telefonul pe care îl folosești toată ziua. Cu siguranță, ambele stochează date importante pentru/despre tine, așa că e bine să fii precaut decât să regreți mai târziu. Sunt mai multe programe antivirus pe piață, unele chiar și gratuite, dar noi îți recomandăm să faci o analiză riguroasă. Cele gratuite nu oferă protecție completă, așa că poți investi o suma modică anuală pentru acest lucru.

content-image

În al patrulea rând, ai grijă ce site-uri accesezi. Majoritatea îți cere să fii de acord cu prelucrarea datelor tale, cunoscută ca GDPR. Însă încearcă întotdeauna să vizitezi platforme care iau foarte în serios siguranța datelor tale personale. Marii jucători de pe piață, cum ar fi Netflix, Amazon sau PokerStars investesc destul de mult ca toți clienții lor să fie protejați de hackeri și să poată naviga pe website-urile lor fără nicio grijă. PokerStars de exemplu, le recomandă jucătorilor să folosească întotdeauna o parolă puternică, un PIN, ba chiar și un RSA Security Token, care este un dispozitiv care generează o parolă adițională atunci când vor să acceseze contul.

Ca să vă protejați de acele atacuri numite “phishing”, nu deschide niciodată linkuri care nu par de încredere, de la persoane necunoscute și nici nu trimite bani dacă ai primit vreun email ce pare a fi de la banca ta. Nu puține au fost cazurile în care bănci importante au fost victimele unor atacuri de tip “phishing”. Mai exact, clienții primeau un mesaj în care exista un link. Odată ce ei apăsau pe acel link, li se cereau user-ul și parola de la contul bancar. Pagina deschisă era foarte asemănătoare cu cea a băncii.

Nu în ultimul rând, dacă vrei să îți verifici conturile bancare, nu o face niciodată de la o rețea de WIFI publică. Mai bine deschizi datele mobile și faci transferul necesar. Acele rețele publice din oraș, restaurante, hoteluri etc. sunt cele mai vulnerabile la hackeri și te-ai putea trezi mâine-poimâine cu toate datele tale furate.

În concluzie, este bine să fii mai rezervat atunci când vorbim de date personale mai delicate, așa că memorează câteva parole mai puternice pe care să le folosești la conturile pe care le deschizi frecvent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.