Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum scapă liberalii de USL-iști

PNL a suferit de-a lungul timpului mai multe transformări. Perioada în care partidul s-a transformat cel mai mult a fost în era lui Crin Antonescu. Asocierea cu PSD în alianța USL a lăsat urme adânci. Au rămas încă foarte mulți membri cu apucături usl-iste, ușor „pesedizați”, cu mesaje mai potrivite social-democraților decât liberalilor. Când afirm asta mă gândesc în special la principiul care stă la baza oricărui partid liberal: „puterea legii”. Sunt câte unii prin PNL care uită acest principiu și propun inițiative legislative total inadecvate. Aici mă refer la cazul senatorului Răducu Filipescu care s-a trezit să propună un proiect de lege prin care funcționarii publici să poată să rămână pe funcții și după ce sunt trimiși în judecată.

Filipescu invocă principiul ”prezumției de nevinovăție”. Nu o să dezvolt aici o analiză juridică. Discuția putem să o rezumăm destul de simplu. Prezumția de nevinovăție îți asigură ție, celui care ești cercetat (doar în procesul penal) dreptul de a te putea apăra și de a utiliza toate mijloacele procedurale legale până la sentința definitivă care spune că ești sau nu vinovat.

În același timp, funcția publică presupune anumite cerințe: corectitudine, onestitate, moralitate, capacitatea de a oferi încredere. Funcționarul care ocupă un post trebuie să aibă aceste calități pentru a asigura cetățeanului încredere în demersul pe care acesta îl face. Cu alte cuvinte, mă duc la funcționarul public și am încredere că îmi va rezolva corect și legal problema. Dacă funcționarul este trimis în judecată, atunci nu mai poate asigura toate aceste elemente. Până se termină procesul, unde are dreptul la prezumția de nevinovăție, el nu respectă acele cerințe ale integrității funcției publice, iar acest lucru poate duce la un fenomen de neîncredere a publicului în instituția statului.

Iată, așadar, că doar pe aceste principii sumar relatate, putem vedea că proiectul lui Filipescu este total greșit. Pe lângă faptul că este greșit, este și total inoportun, proiectul în sine aducând și un prejudiciu de imagine liberalilor.

El apare acum, după o perioadă plină de manifestații de stradă, în care oamenii veneau și protestau împotriva unei ordonanțe date pentru a-l scăpa pe Dragnea de pușcărie. Protestele au arătat clar că în societate există o susținere pentru respectarea luptei anticorupție și pentru continuarea pe acest drum. Proiectul lui Filipescu a venit parcă să întărească argumentul celor care spun: „PSD, PNL aceeași mizerie”.

Tocmai de aceea, Raluca Turcan a reacționat prompt și a spus ferm că  acest proiect de lege nu va fi susținut de partid.

Am putea spune că-i un caz închis. Nu este așa. PNL trebuie să scape într-un fel de oameni de tipul lui Răducu Filipescu, care sub pretextul „prezumției de nevinovăție” creează proiecte care doresc defapt să întărească o anume zonă.

Înțeleg că politicienii sunt speriați. Au fost multe abuzuri. Orban, Rușanu și alții au fost achitați. Da, au fost scoși din viața politică la un moment dat și se pare că au existat niște greșeli ale procurorilor DNA. Dar nu așa îndrepți greșelile, nu așa oprești abuzurile.

Nu îndrepți abuzurile întărind poziția funcționarului sau a demnitarului care este trimis în judecată, făcându-l pe acesta să aibă un soi de „imunitate” până la terminarea procesului.

Abuzurile procurorilor, erorile acestora le poți opri prin lege. Întăriți legea actuală a răspunderii magistratului. Creați cadrul legislativ necesar. Doar aceasta este soluția normală.

Cazul lui Filipescu este extrem de relevant pentru o parte din PNL. Liberalii au pornit la un proces de reformare. Au scăpat de Chioariu, de Vosganian. Nu au putut duce reforma la bun sfârșit, pentru că au existat și câțiva de genul senatorului de Călarași care tot timpul au stopat reforma, au pus piciorul pe frână. De aceea, PNL nu a fost credibil și a luat un scor mic în alegeri. Diferența era prea mare între ce afirmau și ce se făcea. Chiar dacă au introdus în statut criterii de integritate, chiar dacă au mai curățat partidul, au rămas indivizi prea „usl”-izați în gândire care nu fac decât rău partidului.

În viitor, PNL trebuie să fie ferm pe linia integrității. Electoratul în care pot avea succes liberalii este total diferit de electoratul PSD. Ei nu îl votează pe cel care „a furat, dar ne-a făcut și nouă”. De aceea, liberalii trebuie să fie perseverenți pe acest drum. Da, pot vorbi despre abuzuri și pot să adopte măsuri legislative care să le oprească, dar nu pot spune stop sau nu pot limita lupta împotriva corupției. Sunt două probleme total diferite. Dacă nu vor înțelege asta vor pierde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.