Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se poate reforma România pe facebook. Cazurile Godină și Moraru

oana moraru

Până acum mediul online și-a demonstrat virtuțile doar în ce privește apărarea democrației din România. El a înlocuit treptat televiziunile ca principal mijloc de informare. Era marilor moguli care tranzacționau avantaje economice cu audiențe și manipulări pentru partide și lideri politici a apus. Un segment electoral extrem de îngust a rămas prizonier azi televiziunilor de știri. Numai naivii mai cred că alegerile se pot câștiga ”pe sticlă”. Bătălia infernală cu manipularea a fost câștigată fără drept de apel de Internet.

Cine ar fi crezut însă că facebook și mediul online reprezintă mijloace eficiente de a lupta cu inerția și viciile sistemelor nereformate din România?

Două cazuri ne-au atras atenția în ultimii doi ani. Unul mai recent, e vorba de Marian Godină, un agent de poliție din Brașov, celălalt ceva mai vechi: Oana Moraru, profesoară și manager al unei școli private din Călărași.

Godină a fost inițial luat în bășcălie de șefii lui, umilit, considerat ”masturbator”, aproape pe punctul să fie dat afară. Și pentru ce? Pentru postările sale pe facebook, prin care dovedea un talent ieșit din comun de povestitor (de altfel, presa l-a numit un fel de Ion Creangă al Poliției). Era prea târziu când ”purtătorul de caschet”, mare șef la Brașov, s-a autosesizat să-l arunce peste bord pe Godină. Polițistul era deja urmărit de o țară întreagă. Poveștile sale benigne nu anunțau nimic alarmant încă. Era doar un ”soldat” care ieșise puțin din rând, cu un pic de umor și o scriitură curată.

Godină a fost salvat de niște șefi deștepți de la București, care au realizat că agentul de la Brașov e mană cerească pentru imaginea polițistului român portretizat în seriale de televiziune de celebrul personaj ”Garcea”. Garcea devenise substantiv comun și nu avea nicio conotație pozitivă. Polițistul român analfabet, lipsit de logică, rigid, șpăgar, atent la dorințele superiorilor - ăsta era Garcea. Godină prezenta imaginea răsturnată, ceea ce nu putea să fie decât o mină de aur pentru Departamentul de PR al instituției Poliției.

Astăzi, Godină trece la un nivel superior. Același ”Ion Creangă polițist” își folosește pagina de facebook, cu 187.000 de urmăritori, pentru a dezvălui practici ale sistemului din care face parte. Prima victimă a fost chiar el, atunci când a amendat o membră a notabilităților locale și a fost supus unor presiuni să-și retragă procesul verbal. Urmează și alte dezvăluiri despre colegi de-ai lui care, la rândul lor, au fost strânși cu ușa pentru că au sancționat pe cine nu trebuia. Godină a trecut la ”nivelul următor”, cum se spune. A devenit mult mai periculos pentru unii oameni din sistem, dar, cu siguranță, o binecuvântare pentru cetățean - cel care așteaptă de la organele de ordine să aplice legea.

Probabil că nici șefii de la București nu mai sunt atât de încântați de talentatul povestitor ce promitea să corecteze imaginea polițistului din România. Poate chiar mulți din colegii lui din Brașov sau din țară nu mai sunt încântați de ce face Godină, Cu toate astea personajul a devenit mult prea popular pentru ca cineva să-l mai poată îndepărta. Posibil ca alții să prindă curaj, oameni cinstiți, care își respectă uniforma și îi vor urma exemplul. Așa ceva nu ar fi fost posibil fără un mijloc permanent de comunicare, cum e facebook, prin care Godină să mențină tot timpul atenția celor care formează opinia publică. Ieri, de pildă, se iscase multă panică și revoltă între cei, nu puțini, care îl urmăreau, atunci când a postat că va demisiona ca urmare a presiunilor asupra sa și a familiei sale.

Celălalt caz, deși un pic diferit, ne arată aceeași putere fantastică pe care mediul online o are în abordarea frontală a problemelor unui alt sistem: educația. Oana Moraru, manager al școlii Helikon din Călărași, a tras nenumărate semnale de alarmă despre abuzurile din școli, despre pregătirea profesorilor, despre fetișul curriculei și programelor școlare. A scris câteva articole memorabile pe platforme online. Două dintre acestea au făcut audiențe mai mari decât o televiziune de știri (”Doamna” și Scrisoare de la un profesor bun către un părinte bun).  Moraru vorbește de la firul ierbii. A reușit să treacă chiar de nivelul criticilor distructive, a venit cu soluții, a arătat ce face ea, a arătat că e posibil să ai o altfel de școală, orientată spre binele copilului. Audiența ei nu a fost constituită din profesori și oameni din sistem. Vocea ei a sunat deranjant probabil pentru mulți dascăli. Părinții însă au fost cei care au rezonat foarte bine cu ideile tinerei profesoare din Călărași.

Asemenea oameni pot produce adevărate breșe în sistemele anchilozate din România. Ei nu ar reuși să se exprime dacă nu ar avea la dispoziție mediul online și rețelele de socializare. Cine ar fi vorbit pe la televiziuni de Oana Moraru din Călărași și Marian Godină din Brașov? Nimeni. Media convenționale și-au făcut un obicei din a promova ”vedete” sau din a-și produce ele propriile ”vedete”, multe din carton.

Ceea ce, de fapt, reușesc să realizeze facebook și bloggurile este să reconecteze voci oneste și curajoase din sistem cu benefeciarii reali ai acestuia. Când adevărurile sunt puse pe șleau, când diagnosticul e necruțător, cetățenii sunt cei care urmează să pună presiune asupra politicienilor pentru a demara schimbarea. Iar politicienii nu mai pot ignora aceste presiuni, deoarece, așa cum am văzut, mediul online astăzi este cel care face președinți, premieri, miniștri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.