Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se schimbă jocurile la CCR, odată cu noile numiri: se înclină serios balanța de putere

www.ccr.ro
CCR

Trei noi judecători au fost numiți la Curtea Constituțională, iar aceștia au obținut susținere în felul următor: Gheoghe Stan (PSD-ALDE), Cristian Deliorga (PSD-ALDE) și Simina Tănăsescu (numită de președintele Klaus Iohannis).

Citește și: Sondaj CURS - Cum stau partidele cu o lună înaintea alegerilor europarlamentare

În noua componență a Curții Constituționale vom avea patru judecători susținuți direct de PSD, unul de UDMR, doi de către Klaus Iohannis, unul de către PNL și unul numit de fostul președinte Traian Băsescu.

Dacă privim spre configurația politică, la acest moment coaliția PSD-ALDE alături de UDMR ar deține majoritatea în cadrul Curții Constituționale. Acestora li se alătură, uneori și Daniel Morar, numit de Traian Băsescu.

Dacă pe vremea lui Augustin Zegrean aveam scoruri foarte strânse la voturile judecătorilor, 5-4 fiind cel mai des întâlnit, în prezent cele mai probabile scoruri ar putea fi 6-3 sau 7-2.

Judecătorii care intră în mandat:

- Simina Tănăsescu (susținută de Klaus Iohannis) este fost consilier prezidențial al președintelui Klaus Iohannis și fost judecător. A deţinut funcţiile de: judecător la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti (1991-1993), responsabil de proiect în cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii, Bucureşti (1994), responsabil de proiecte şi Consilier preaderare la Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti (2000-2006), reprezentantul României în Grupul de experţi independenţi pentru respectarea Cartei autonomiei locale de pe lângă Consiliul Europei, Strasbourg (2001-2017) şi în Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru drepturile fundamentale a Uniunii Europene cu sediul la Viena (2007-2012), formator (şef de catedră) - Institutul Naţional al Magistraturii (din 2004); formator - Institutul European din România (din 2005).

- Cristian Deliorga (susținut de PSD-ALDE) este judecător, a fost procuror şi vicepreşedinte al CSM. În trecut a fost cercetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori, în care a fost condamnat la doi ani de închisoare fostul procuror general adjunct, Gabriela Ghiță.

- Gheorghe Stan (susținut de PSD-ALDE), în prezent procuror-şef al Secţiei Speciale pentru Investigarea Magistraţilor. Gheorghe Stan a avut doua mandate de inspector-sef adjunct la Inspectia Judiciara, iar din 1 septembrie 2018 ocupa interimar aceasta functie.

Judecătorii aflați în funcție:

Valer Dorneanu (susținut de PSD), fost parlamentar PSD și președinte al Camerei Deputaților din partea aceluiași partid, a fost ales judecător al Curții Constituționale în iunie 2013. El a fost ales la propunerea grupului parlamentar al PSD, din partea Camerei Deputaților. În iulie 2016, plenul CCR l-a ales președinte al Curții, înlocuindu-l astfel pe Augustin Zegrean, al cărui mandat expirase. Zegrean, fost parlamentar PDL, fusese numit de fostul președinte Traian Băsescu. Plecarea sa din fruntea CCR și înlocuirea cu un fost parlamentar PSD a marcat un moment de cotitură care s-a reflectat, mai mult sau mai puțin direct, în decizii ale CCR pe teme extrem de sensibile, în condițiile în care această instituție a continuat să joace un rol decisiv de arbitrare a conflictelor.
Marian Enache (susținut de PSD), fost deputat FSN, PDSR și PSD, a fost ales judecător CCR în iulie 2016, prin hotărâre a Senatului României, la propunerea PSD.

Varga Attila (susținut de UDMR) ocupă postul de judecător al CCR din iulie 2016. A fost numit de Camera Deputaților, la propunerea UDMR. A fost parlamentar al Uniunii în perioada 1990-2012.

Mona Pivniceru (susținută de PNL) a fost ministru al justiției în Guvernul USL condus de Victor Ponta (în perioada 2011-2012). Ea a a fost aleasă judecător la Curtea Constituțională în martie 2013, prin hotărâre a Camerei Deputaților, la propunerea PNL care, la acea dată, se afla în alianță cu PSD. Pivniceru este magistrat de carieră, fiind judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și membru al CSM. Deși nu a intrat în PNL odată cu preluarea postului de ministru al Justiției, Pivniceru nu a fost o prezență discretă ca judecător, fiind destul de activă în spațiul public.

Daniel Morar (numit de fostul președinte Traian Băsescu), fost procuror-șef al DNA, a fost numit judecător la Curtea Constituțională în iunie 2013 prin decret al președintelui Traian Băsescu. Morar a ajuns la CCR după o lungă carieră ca procuror, fiind în fruntea DNA în perioada 2005-2012.

Livia Stanciu (numită de Klaus Iohannis) a fost numită judecător al Curții în iulie 2016 prin decret al președintelui Klaus Iohannis. La fel ca Minea și Morar, Livia Stanciu este un profesionist al sistemului juridic și nu a avut nicio implicare în politică. Ea a devenit judecător CCR după ce i-a expirat mandatul de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiției, poziție pe care a ocupat-o în perioada 2010-2016. Stanciu a fost cea care a făcut, de mai multe ori, opinie separată în cauzele judecate de Curtea Constituțională în ultima perioadă, vizând modificările din justiție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.