Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum și când a apărut sărutul: detalii neștiute din trecut despre evoluția acestui gest

ktvz.com

Potrivit cercetătorilor, cea mai veche atestare a sărutului din omenire datează de aproximativ 4.500 de ani, în Orientul Mijlociu antic, cu 1.000 de ani mai devreme decât se credea până acum. Oamenii de știință au evidențiat dovezi care sugerează că sărutul a fost practicat în unele dintre cele mai vechi societăți mesopotamiene și documentat în texte antice din 2500 î.Hr. care au fost în mare parte trecute cu vederea, scrie The Guardian.

Într-un articol publicat în revista Science, cercetătorii au citat, de asemenea, dovezi că sărutul ar fi putut contribui la răspândirea bolilor transmise pe cale orală, cum ar fi herpesul labial.

Deși cercetările au sugerat că sărutul prietenos sau familial era un comportament comun între oameni de-a lungul timpului și din punct de vedere geografic, sărutul romantic-sexual nu era considerat a fi universal din punct de vedere cultural. Cercetătorii au declarat că descoperirile sugerează că sărutul a fost considerat o parte obișnuită a intimității romantice în antichitate, în multe culturi, și nu a apărut într-o anumită regiune, așa cum au propus cercetările anterioare.

Primele dovezi ale sărutului

O ipoteză anterioară a sugerat că primele dovezi ale sărutului provin din ceea ce ar fi India de astăzi, în anul 1500 î.Hr. Textele din Mesopotamia antică sugerează că sărutul era ceva ce făceau cuplurile căsătorite, deși sărutul era văzut, de asemenea, ca făcând parte din dorințele unei persoane necăsătorite atunci când era îndrăgostită.

Dr. Troels Pank Arbøll, expert în istoria medicinei în Mesopotamia la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a declarat: "În Mesopotamia antică, care este numele culturilor umane timpurii care au existat între râurile Eufrat și Tigru, în Irak și Siria de astăzi, oamenii scriau în scriere cuneiformă [semne în formă de pană] pe tăblițe de lut. "Multe mii dintre aceste tăblițe de lut au supraviețuit până în ziua de azi și conțin exemple clare că sărutul era considerat o parte a intimității romantice în antichitate, la fel cum sărutul putea face parte din relațiile de prietenie și din relațiile dintre membrii familiei.

"Prin urmare, sărutul nu ar trebui să fie considerat un obicei care a luat naștere exclusiv într-o singură regiune și s-a răspândit de acolo, ci mai degrabă pare să fi fost practicat în mai multe culturi antice de-a lungul mai multor milenii. "Studiile au arătat că bonobii se sărută cu un scop romantic-sexual, iar cimpanzeii se angajează în săruturi platonice pentru a gestiona relațiile sociale. Fiind cele mai apropiate rude vii ale oamenilor, oamenii de știință au declarat că aceste practici sugerează prezența și evoluția străveche a acestui comportament la oameni.

Ce alt rol a jucat sărutul

Cercetătorii au mai spus că sărutul ar fi putut juca involuntar un rol în transmiterea agenților patogeni, cum ar fi virusul herpes simplex 1 (HSV-1), care provoacă afte și difterie, o infecție bacteriană foarte contagioasă.

Se crede că bu'shanu, o boală descrisă în textele medicale antice, ar putea fi infecția HSV-1. Aceasta a fost găsită în interiorul și în jurul gurii, care este unul dintre principalele semne ale virusului herpesului.

Dr. Arbøll a declarat: "Există un corpus substanțial de texte medicale din Mesopotamia, dintre care unele menționează o boală cu simptome care amintesc de virusul herpes simplex 1." Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că aceste texte nu pot fi citite la valoarea nominală, deoarece au fost influențate de o varietate de concepte culturale și religioase ale vremii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.