Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vă puteți reduce riscul pentru cele mai frecvente tipuri de cancer - Sfaturi din SUA în luna Luna Națională de Prevenire a Cancerului

Tion
cancer

Februarie este Luna Națională de Prevenire a Cancerului în Statele Unite iar experții americani au pus laolaltă câteva sfaturi care ar putea ajuta la reducerea riscului de apariție a patru tipuri de cancer, cele mai frecvent diagnosticate în SUA, potrivit 360medical.ro.

Unul din 2 bărbați și 1 din 3 femei din SUA vor fi diagnosticați cu cancer în timpul vieții, potrivit Societății Americane de Cancer.

Cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate în SUA sunt cancerul de piele, cancerul de sân, cancerul de prostată și cancerul pulmonar, potrivit Institutului Național de Cancer.

Iată ce puteți face pentru a vă reduce riscul pentru fiecare.

Cancerul de piele

Cancerul de piele se dezvoltă în principal pe zonele de piele expuse la soare, inclusiv scalpul, fața, buzele, urechile, gâtul, pieptul, brațele, mâinile și picioarele.

Dar cancerul de piele se poate forma și pe zone care văd rar lumina zilei, inclusiv palmele și tălpile picioarelor, sub unghiile de la mâini sau de la picioare și zona genitală.

Vă puteți reduce riscul de cancer de piele prin limitarea sau evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete, sau UV.

De asemenea, evitați soarele în mijlocul zilei.

Purtați protecție solară și îmbrăcăminte de protecție pe tot parcursul anului, și evitați paturile de bronzare.

Fiți atenți la medicamentele care produc sensibilitate la soare, verificați-vă pielea în mod regulat și raportați schimbările unui medic specialist.

Cancerul de sân

Cercetătorii au identificat factori hormonali, legați de stilul de viață și de mediu care vă pot crește riscul de cancer de sân.

Se estimează că între 5% și 10% dintre cancerele de sân sunt legate de mutații genetice transmise din generație în generație într-o familie.

Nu este clar de ce unele persoane care nu au factori de risc dezvoltă cancer, în timp ce alte persoane cu factori de risc nu. Este probabil ca acest cancer să fie cauzat de o interacțiune complexă dintre constituția genetică și mediu.

Unii factori de risc, cum ar fi istoricul familial, nu pot fi schimbați. Totuși, puteți face schimbări în stilul de viață, inclusiv limitarea consumului de alcool, o dietă sănătoasă, menținerea unei greutăți sănătoase și activitate fizică, pentru a vă reduce riscul pentru acest cancer.

De asemenea, se recomandă efectuarea mamografiilor și a altor examinări, care pot ajuta la depistarea precoce a cancerului de sân, atunci când este cel mai ușor de tratat.

Cancerul de prostată

Riscul de cancer de prostată crește pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă. Alți factori de risc includ obezitatea și un istoric familial de cancer de prostată, cancer de sân sau genele care cresc riscul de cancer de sân (BRCA1 sau BRCA2).

Bărbații afro-americani prezintă un risc mai mare de cancer de prostată decât bărbații de alte rase, iar cancerul lor de prostată este mai probabil să fie agresiv sau avansat.

Deși nu există o strategie de prevenire dovedită, vă puteți reduce riscul de cancer de prostată făcând alegeri sănătoase în ceea ce privește dieta, greutatea și exercițiile fizice.

Cancerul pulmonar

Deși boala poate să apară și la persoane care nu au fumat niciodată, persoanele care fumează sau au fumat au cel mai mare risc de cancer pulmonar.

Riscul de cancer pulmonar crește în funcție de perioada de timp și de numărul de țigări pe care o persoană le fumează.

Dacă renunțați la fumat, chiar și după ce ați fumat timp de mulți ani, vă puteți reduce semnificativ șansele de a dezvolta cancer pulmonar.

Screeningul pentru cancerul pulmonar este un proces care este utilizat pentru a detecta prezența cancerului pulmonar la persoanele altfel sănătoase, cu un risc ridicat de cancer pulmonar.

Totodată, screeningul pentru cancerul pulmonar este recomandat adulților în vârstă care sunt fumători de mult timp și care nu prezintă semne sau simptome de cancer pulmonar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.