Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vede Partidul Comunist Chinez societatea ideală: 'Prosperitatea comună' nu înseamnă 'uciderea celor bogaţi'

Daily Express
china

Aspiraţia Chinei spre "prosperitatea comună", în condiţiile în care preşedintele chinez Xi Jinping urmăreşte să atenueze inegalităţile între averile din cea de-a doua economie a lumii, nu înseamnă "uciderea bogaţilor pentru a-i ajuta pe săraci", a declarat joi un responsabil al Partidului Comunist Chinez, relatează Reuters.

În acelaşi timp, China trebuie "să se păzească de capcana asistenţei" sociale, a adăugat Han Wenxiu, membru în Comisia centrală pentru afaceri financiare şi economice a partidului unic, la putere, într-o conferinţă de presă.

Cei care "se îmbogăţesc primii" trebuie să îi ajute pe cei rămaşi în urmă, dar munca trebuie încurajată, a afirmat el. Însă "nu putem să aşteptăm ajutor, să mizăm pe alţii pentru a obţine ajutor sau să cerem ajutor. Nu-i putem sprijini pe trântori", a avertizat responsabilul chinez.

Investitorii au fost afectaţi recent de o serie de măsuri asupra unor dintre cele mai prospere sectoare ale economiei chineze cu scopul afişat de a reduce presiunile asupra costului vieţii chinezilor, dar şi de a întări regulile antimonopol şi de protecţie a datelor cu caracter personal.

Han a spus că măsurile recente de reglementare a pieţei serviciilor online au ca scop combaterea infracţiunilor şi comportamentelor ilegale, dar nu sunt destinate"absolut" deloc stigmatizării companiilor private sau a grupurilor străine.

În urmă cu patru decenii, reformele care au stimulat economia de piaţă în China au permis acumularea unor averi personale importante, cu sute de miliardari într-o ţară declarat socialistă, ceea ce a dus la adâncirea inegalităţilor sociale, în special între zonele urbane şi cele rurale.

Între timp, costul ridicat al vieţii urbane a dus la o încetinire accentuată a numărului de naşteri, determinând China anul acesta să permită familiilor să aibă până la trei copii în loc de doi. Încetinirea creşterii economice şi concurenţa dură i-au determinat pe unii tineri din zonele urbane să adopte o atitudine pasivă, 'Tang Ping', care se caracterizează prin respingerea muncii grele.

Guvernul chinez apreciază că trebuie "ajustate raţional" veniturile "excesiv de mari", potrivit concluziilor unei reuniuni prezidate în urmă cu mai puţin de o lună de Xi Jinping. Persoanele şi entităţile cu venituri ridicate şi companiile mari sunt încurajate în continuare să îşi sporească contribuţiile pentru societate.

Donaţiile ar trebui încurajate printr-o politică fiscală şi ar putea îmbunătăţi "structura de distribuire", dar nu sunt obligatorii, a spus Han.

Mai multe grupuri mari de înaltă tehnologie au anunţat recent donaţii importante, precum gigantul jocurilor online Tencent, care a anunţat că va aloca 50 de miliarde de yuani (6,6 miliarde de euro) promovării "prosperităţii comune".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.