Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vede Putin 'demonizarea excesivă' a lui Stalin şi cu cine îl compară pe dictatorul sovietic

putin, stalin

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că "demonizarea excesivă" a lui Stalin reprezintă una dintre modalităţile de a ataca "Uniunea Sovietică şi Rusia", într-un interviu acordat regizorului american Oliver Stone pentru un film documentar în patru episoade, difuzat săptămâna aceasta de postul american de televiziune Showtime (grupul CBS), potrivit agenţiei de presă TASS, postului de televiziune al armatei ruse Zvezda şi portalului RBC, transmite şi agerpres.

"Mi se pare că demonizarea excesivă a lui Stalin reprezintă una dintre modalităţile de a ataca Uniunea Sovietică şi Rusia. De a arăta că Rusia din zilele noastre poartă nişte pete din naştere staliniste. Cu toţii avem nişte semne din naştere şi ce dacă?", a spus liderul rus.

Ruşii anunţă că l-au LICHIDAT pe liderul ISIS - FOTO

Preşedintele Rusiei l-a numit, de asemenea, pe Stalin drept o "figură istorică complexă" şi un "produs al epocii sale".

Referindu-se la "demonizarea lui Stalin", Putin a evocat personalitatea lui Oliver Cromwell din istoria Angliei. "A fost un om sângeros, a venit la putere pe valul unor schimbări revoluţionare şi a devenit un dictator şi un tiran. Ei bine, monumente în cinstea sa sunt încă în picioare oriunde în Marea Britanie", a spus preşedintele.

În acelaşi context, Putin a amintit şi de Napoleon, pentru care s-a creat "un cult". El a venit la putere "în urma revoluţiei" din Franţa, a restaurat monarhia şi a devenit împărat, dar a adus Franţa în pragul unei "catastrofe naţionale" şi la o "înfrângere totală", a amintit preşedintele rus, adăugând că situaţii de acest gen sunt numeroase în istoria omenirii.

În Rusia au avut loc schimbări cardinale, deşi în mentalul ruşilor "ceva totuşi a rămas" din acea perioadă, când la putere s-a aflat fostul dictator sovietic Iosif Vissarionovici Stalin. "Dar aceasta nu înseamnă ca ar trebui să uitam despre ororile stalinismului legate de Gulag şi de exterminarea a milioane de conaţionali", a spus liderul de la Kremlin.

În 2002, Putin l-a numit pe Stalin dictator, dar a cerut să nu fie ignorat rolul său în istorie, întrucât el s-a aflat la conducere când URSS a obţinut victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, aşa cum este numit în Rusia Cel de-al Doilea Război Mondial.

Schimb de focuri şi urmăriri ca-n filme pe străzile din Cancun. Există victime! - FOTO

În 2013, preşedintele rus declara că "establishment-ul liberal" îl consideră pe Stalin drept un dictator la fel de sângeros ca Oliver Cromwell.

Conform unui sondaj realizat de Centrul Levada, în ianuarie 2017, sentimentul de simpatie pentru Stalin a atins un maxim istoric în ultimii 16 ani. Dacă în martie 2016, 37% dintre ruşi manifestau un sentiment de "simpatie", "admiraţie" şi "respect" pentru dictatorul sovietic, în 2017 procentul acestora a crescut la 46%, potrivit portalului RBC, apropiat opoziţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.