Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Europeană de Justiţie: 'Judecătorilor numiţi în Polonia în timpul comunismului nu trebuie să le fie pusă la îndoială imparţialitatea'

Agerpres
CJE Curtea Europeană de Justiție

Judecătorilor numiţi în Polonia în timpul comunismului nu ar trebui să le fie pusă automat la îndoială imparţialiatea, a decis marţi Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), citată de DPA.

"Simplul fapt că un judecător a fost numit într-un moment când statul membru (din care provine) judecătorul respectiv nu era un regim democratic nu afectează independenţa şi imparţialitatea acelui judecător", se arată într-un comunicat oficial al curţii supreme a UE.

CEJ a pronunţat hotărârea după ce Curtea Supremă poloneză a sesizat-o în legătură cu un caz de dispută cu consumatorii privind un contract de împrumut cu banca poloneză Getin Noble Bank, care l-a implicat pe judecătorul respectiv, potrivit Agerpres,ro.

Guvernul populist al Partidului Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia este implicat într-o lungă dispută cu diverse instituţii ale UE cu privire la schimbările pe care le efectuează în sistemul judiciar al ţării, în ciuda condamnării acestora la nivelul UE.

Varşovia susţine că schimbările fac parte dintr-un program întârziat de modernizare. În cadrul sistemului judiciar însuşi există o dispută în curs asupra legitimităţii judecătorilor şi a unor întregi camere judiciare.

Curtea Supremă poloneză a sesizat la CEJ şi alţi doi judecători implicaţi în caz, numiţi între 2000 şi 2018.

În acest timp, Curtea Supremă poloneză a stabilit că Consiliul Naţional al Justiţiei (KRS), camera judiciară responsabilă pentru numirea lor, era neconstituţional.

Cu toate acestea, CEJ a declarat că Curtea Supremă poloneză nu a abordat problema independenţei camerei şi, ca atare, nu este suficientă contestarea imparţialităţii judecătorilor "în a căror numire a fost implicată".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.