Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur politic în București: PNL și Nicușor Dan, în corzi (Surse)

Euronews
Nicusor Dan

Ultimele zile au adus noutățile anunțate de redacția noastră încă de la finalul anului trecut. Disputa politica bucureșteană a ajuns, astfel, la apogeu, în stare să influențeze și deciziile partidelor la nivel național.

Întrucât singurul element de legătură dintre scena guvernamentală și situația din Primăria Captalei este PNL, am apelat la sursele noastre liberale, pentru a ne decodifica ultimele evenimente.

Astfel, un vechi "greu" al culiselor politice, provenit din vechiul PD, ne-a relatat atmosfera din Modrogan, mai ales după recenta ședință de taină de la Vila Lac, unde s-a discutat relația cu PSD și pregătirea rotativei.

Vezi și: Surpriză în sondaje: Nicușor Dan a crescut în încrederea bucureștenilor

"Lucrurile vor exploda cât de curând. Dacă acuzațiile reclamate în instanță și de căre ISC (de fals, n.r.) privind PUZ-urile, despre care vuiește toată presa, se dovedesc adevărate, poate să stea Ciprian (Ciucu, n.r.) și în cap, n-o să-l mai poată apăra pe Nicușor. Mai ales că nici el (Ciprian Ciucu, n.r.) nu se simte prea bine, după scandalul cu fata ucisă de câini. Dacă se dovedeste fie și minima lui responsabilitate, nu e exclus să piardă și Bucureștiul (primarul sectorului 6 este președintele PNL București, n.r.). Dar cel mai frică mi-e de PSD, ne țin permanent sub asediu, și central, și local. Pe național ne lasă zilnic în offside, ca și cum am fi singuri la guvernare. Aici (în București, n.r.) ne forțează mâna să o rupem cu USR. Iar noi nu putem riposta. Pentru că la centru depindem de ei, cu guvernul în parlament, și nimeni nu vrea anticipate. Iar local ne e teamă că vor repeta același scenariu: beneficii ca la putere cu discurs de opoziție" ne-a spus fostul lider din nucleul dur al lui Traian Băsescu.

Întrebată cât de plauzibile sunt acuzațiile la adresa primarului general, sursa noastră ne-a confirmat îngrijorările celor din PMB: "Avem și noi, vechii PDiști, încă, oameni la primărie, care ne-au explicat situația: o asociație a cerut la PMB documentația aia cu Zone Construite Protejate, adică anexa la Hotărârea de Consiliu General de acum 20 de ani. Au primit răspuns că hartiile nu există în arhiva instituției. Au cerut apoi în instanță aceleași documente, care de data asta au apărut. Și cică ar fi semnate pentru conformitate de Nicușor Dan. Normal că judecătorii ăia au intrat în panică, văzând contradicția, iar dacă asta va bubui, așa cum se aude, va mătura multă lume. Mai pune și ce zice Inspectoratul de Construcții (ISC, n.r.), că din Planul Urbanistic General lipsesc, în realitate, vreo 1000 de hectare, și ai tabloul dezastrului."

Or, toate acestea pot duce la compromiterea definitivă, inclusiv în ochii electoratului de dreapta, a actualului edil și a echipei sale. În plus, încep să se facă resimțite efectele blocajului generat de acesta în construcții: încetinirea pieței duce la exodul marilor investiții, acestea genereaza gripare pe orizontală, insolvențe și falimente la furnizori, implicit șomaj, mai puține venituri fiscale la buget și scăderea creditării. Pe deasupra, traficul și poluarea sunt agravate de numărul mare de "navetiști", mutați, în lipsă de opțiuni, în zonele limitrofe.

Iar toate aceste pagube, palpabile sau doar de imagine, vor fi contabilizate de un partid. Cum PSD e în permanentă campanie, iar USR a ajuns deja la nucleul său dur și stabil, singurul perdant pare a fi PNL, care nu își mai permite continuares scăderii.

Asocierea cu Nicușor Dan a devenit o piatră de moară de gâtul liberalilor, după cum ne marturisește și sursa noastră: "De 2 ani suntem în pagubă. Noi, în PD, eram obișnuiți cu 40% în București, iar PNL-ul vechi cu 10%. În 2020, cu Nicușor candidat, am luat 19%, iar azi sondajele spun că suntem sub 15%. În ritmul ăsta, ajungem pe locul 4, după PSD, AUR și USR. Asta dacă nu ne bate și PMP."

În concluzie, se pare că în laboratoarele PNL se pregătesc scenariile de lucru pentru abandonarea edilului, în pofida opoziției lui Ciprian Ciucu, despre care interlocutorul nostru consideră că "e bun ca primar, din ce aud și ce sondaje văd. Problema lui e că nu știe politică. Dovadă că a gestionat prost scandalul cu haitele de câini, a încercat să dea vina pe Nicușor și pe Pungă (Diana Pungă, administratorul public al PMB, n.r.). pe care altfel îl susține. Iar când a ieșit la televizor, săptămâna trecută, n-a fost în stare să se dezică ferm de Nicușor. L-au luat tare pe tema alianței cu USR în CGMB și Andronic și Jelea (jurnalistul Evenimentului zilei, Dan Andronic, și politologul Bogdan-Ion Jelea, n.r.), iar el s-a speriat, a scăldat-o. În politică trebuie consecvență, mai ales în moment grele. Cum să conduci cea mai mare și mai grea organizație din țară, dacă nu ești în stare să răspunzi la 3 întrebări într-o emisiune? Cum să negociezi cu Firea (Gabriela Firea, președintele PSD București, n.r.) când te aperi căutând vinovați tocmai pe ăia pe care îi sprijini politic?"

În tot acest context, sacrificarea pionului numit Nicușor Dan pare o chestiune de timp, care poate deveni și o carte de negociere în luptele surde ale PNL cu PSD, inclusiv pentru renegocierea protocolului coaliției de guvernare. Pe de altă parte, conștient de propria greutate pe actuala tablă de șah, edilul trinite bezele către PNL și USR, în speranța unei noi candidaturi și a fragilizării alianței de guvernare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.