Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș: Printre măsurile din programul Guvernului Orban, multe dintre ele bune, s-a strecurat și una de neînțeles

Inquam Photos/ Octav Ganea
Dacian Ciolos

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, susține că printre măsurile din programul Guvernului Orban, multe dintre ele bune, s-a strecurat și una de neînțeles.

''Printre măsurile din programul Guvernului Orban, multe dintre ele bune, s-a strecurat și una de neînțeles. Mai ales că ea vizează o instituție strategică de promovare a limbii române în lume, instituție care funcționează foarte bine. Concret, în programul PNL se anunță trecerea Institutului Limbii Române (ILR) de la Ministerul Educatiei, acolo unde îi e locul, la Ministerul Afacerilor Externe, mai precis la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. De ce am trece o instituție cu rol major educativ, de promovare a limbii române, în subordinea unui minister care se ocupă de politică și nu de educație? Se încearcă politizarea ILR? Cu ce scop?

Menirea Institutului Limbii Române este una pur academică.

Citește și: Dacian Cioloş: Alianţa USR-PLUS va avea candidaţi unici pentru toate localităţile din ţară

Institutul susține funcționarea lectoratelor de limbă, literatură, cultură și civilizație românească în baza acordurilor interguvernamentale, a unor înțelegeri interministeriale și/sau protocoale interinstituționale, în universități din străinătate. Ni-i închipuim pe lectorii respectivi făcând propagandă politică în acele universități? Am distruge totul.

În prezent, numărul lectoratelor de limbă română este de 54 și funcționează în țări din Europa, Africa, Asia si America de Nord.

Îl rog pe prim-ministrul desemnat Ludovic Orban să revină de urgență asupra intenției trecerii Institutului Limbii Române de la Ministerul Educației la Ministerul Afacerilor Externe. Acest institut trebuie să rămână la Educație.'', a scris Dacian Cioloș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.