Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș, un final previzibil

ciolos vot

În timpul campaniei de anul trecut, după ce fostul premier, Dacian Cioloș a acordat un interviu celor de la ziare.com, interviu prin care a reușit” să dea o palmă și celor de la USR și celor de la PNL am scris, într-o analiză, pe care o găsiți aici:

„Dacă cele doua partide pierd, Cioloș va rămâne cu o imagine bună și atât. Nu va mai fi premier, nu va mai putea să își ducă mai departe proiectele la care ține atât. Pierde el, pierd PNL și USR și câștigă... PSD”

Am mai spus atunci și:

„Nu știu dacă domnul Cioloș a căzut și el în această capcană și se crede „assetul” lui Iohannis și al PNL, dar politica este mult mai perversă. S-ar putea într-o zi să vadă că partidele înghit o perioadă, dar doar o perioadă”.

Iată că la câteva luni după aceste alegeri, USR și PNL i-au închis ușa în nas fostului premier. Am putea spune pe bună dreptate. Cioloș a venit și a cerut poziția de șef. La PNL, i s-a propus să preia o funcție foarte importantă: șeful comisiilor de specialitate. A refuzat. A dorit doar funcția de președinte. Azi, USR i-a spus că nu îi oferă postul numărul unu. Caz închis.

Nu poți să vii să ceri poziția numărul unu dintr-un partid când tu nu ai dovedit că ai niște voturi în spate, că ai reușit să faci politică și să tractezi un partid. Nu poți să vii să le ceri unor oameni care au muncit pentru acel partid să se dea la o parte, pentru că tu ai o imagine bună.

Fanii lui Cioloș o să mă critice pentru această afirmație, dar dacă ar sta și ar analiza mai bine ce înseamnă un partid politic ar vedea că am dreptate. Un partid nu e un centru de binefacere, e o instituție care tot timpul are dezbateri interne, frământări, lupte pentru putere. Sunt oameni care se înscriu și activează ani de zile, până să poată obține un loc pe listă. Contează banii, influența, capacitatea de a aduce voturi. Peste tot în lume este la fel. Criteriile de performanță nu pot fi acelea care sunt într-o firmă. Nu poți să contabilizezi exact performanțele. De aceea, activitatea într-un partid politic este foarte diferită. Cel mai mult contează capacitatea ta de a face alianțe, de a deveni un om cu influență și capacitatea de a-ți atrage centrele de putere din interior pentru a obține susținerea necesară.

Opoziția a depășit etapa Cioloș. Fostul premier trebuie să dea un reset, să își schimbe strategia și poate peste un an va putea deveni o opțiune politică. Până atunci, poate arată că are soluții, că poate fi o alternativă, folosind platforma civică pe care și-a creat-o. În prima fază, trebuie să rămână sub reflectoarele presei, să aibă capacitatea să dea mesaje și să fie preluat. Acum, nu mai are funcția, nu va mai fi atât de interesant pentru presă. Acesta va fi obstacolul numărul unu, să se poată face vizibil, în condițiile în care și mesajele sale sunt destul de „moi”. Are expertiza necesară, cunoaște bucătăria statului”, poate prezenta soluții de bună guvernare.

În faza a doua, va trebui să încerce să intre într-unul din partidele existente și să își construiască acolo un viitor politic. Dacă va începe un proiect politic nou, nu va avea nicio șansă. Nu are nici forța necesară, nici resursa logistică, nici rețelele atât de necesare.

Cioloș va putea avea un viitor în politică în momentul în care va dori să intre într-un parteneriat, de pe poziții egale și să lase la o parte pretențiile exagerate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.